Dalmatiner

Dalmatiner

Rasen skiller seg ut med sin unike pels, som er kort, glatt og blank. Flekkene kan være svarte eller leverfarget mot en hvit bakgrunn. Dalmatineren har en firkantet form, som signaliserer at de er velbalanserte, sterke og muskuløse hunder. Voksne dalmatinere veier 23–25 ​​kg. Voksne hanner har en høyde på 58–61cm og tisper 56–58 cm.

Dalmatiner
  • Størrelseskategori: Mellomstor
Dalmatiner
  • Krav til pelsstell: En gang i uken
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Drivende hunder og sporhunder
Dalmatiner
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Dalmatiner er en gammel rase som dateres tilbake til 2000 år f.Kr., da man kan finne flekkede hunder på greske friser og tavler, avbildet i arbeid med vogner i antikkens Hellas, Roma og Egypt. Svært tidlig dokumentasjon på rasen er oppdaget i Dalmatia på Balkan, hvorfra rasen har fått sitt navn. Dalmatinere har blitt brukt som krigshunder, til grensevakt, som trekkhunder, fårehunder, jakthunder og til og med sirkusartister. Uansett opprinnelse har dalmatinere jobbet med hester hvert fall så lenge som siden middelalderen.

Personlighet

Dalmatiner-hunder er vennlige og utadvendte, men kan bli hyperaktive hvis de ikke får tilstrekkelig aktivitet. Dalmatinere er dedikerte og lojale, og vil alltid tilfredsstille menneskene rundt seg. De liker selskap og lek. Rasens styrke og utholdenhet kan imidlertid iblant bli en for stor utfordring for enkelte eiere. Dalmatinere er som regel to år – og ofte enda eldre – før de begynner å roe seg!

Helse

Døvhet er det vanligste helseproblemet i rasen, og hundene kan testes for døvhet fra en ung alder. De er også utsatt for en bestemt type blærestein.

Mosjon

Dalmatinere må ikke overtrenes som valper. Voksne hunder har en utrolig utholdenhet og kan løpe i moderat tempo nesten i det uendelige. Minst to timer daglig mosjon anbefals for friske voksne hunder, sammen med trening og hjernetrim som stimulerer hundens kropp og sinn. På grunn av deres jaktinstinkt elsker de å løpe, hoppe og klatre, så vær alltid forsiktig slik at de ikke skader seg.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen er kort og stri, så denne rasen trenger ikke overdrevent pelsstell og klipping. Bruk en børstehanske gjennom pelsen en gang i uken for å fjerne døde hår, og avslutt med en myk fille som tilfører glans.