Flat coated retriever

Flat coated retriever

Flat coated retriever er en lang, slank hund som er smart og aktiv med et intelligent uttrykk. De har tett, flat pels med mye glans og mye fjær på bena. Hunden uttrykker kraft og dristighet. Pelsen er vanligvis solid helsvart eller leverfarget. En voksen hann har en ideell høyde på 58–61 cm og vekt 27–36 kg; voksne tisper er 56–58 cm høye og veier 25–32 kg.

Flat coated retriever
 • Størrelseskategori: Stor
 • Krav til pelsstell: Daglig
Flat coated retriever
 • Røyting: Moderat
 • Allergier: Nei
 • Støy: Som regel stille
 • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Flat coated retriever
 • Andre kjæledyr: Middels
 • Egnethet som vakthund: Lav
 • Opprinnelse

  Retriever-raser ble utviklet tidlig på 1800-tallet som hunder hvis eneste formål var å plukke opp skutte byttedyr. Flat coated retriever ble utviklet fra lesser newfoundland som en land-retriever og utviklet seg til et fin vann- og land-retriever som ble høyt verdsatt av viltvoktere. De kan også lokke byttedyr ut fra skjulesteder og vil jakte på dyrene i høylandsområder. Æren for å ha etablert denne rasen gis J. Hull, som begynte å avle den i 1864, hvorpå de ble et vanlig innslag på eiendommer rundt om i Storbritannia.

  Personlighet

  Flat coated retriever er en vennlig, livlig hund som elsker mennesker. De modner sakte og har valpelignende trekk i flere år. De er vanligvis gode familiehunder med et jevnt temperament og er tilpasningsdyktige, men vil med et dypt bjeff varsle om både besøkende og fremmede. Halene logrer hele tiden, og de er veldig entusiastiske hunder som trives når de får masse oppmerksomhet fra eierne.

  Helse

  Det mest rasespesifikke problemet er en høy disposisjon for visse typer aggressive kreftformer. Som mange raser kan den også lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

  Mosjon

  Flat coated retriever er en utrettelig arbeider og er som følgesvenn i stand til å dekke lange avstander, men er fornøyd med moderat mosjon. De tar med glede del i enhver aktivitet. De er gode vannhunder og naturlige svømmere.

  Ernæring

  Større hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, inkludert mineraler og vitaminer, enn mindre rase hunder. Flat coated retriever er utsatt for oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

  Stell

  Flat coated retriever krever daglig børsting for at pelsen skal holde seg pen. Spesiell oppmerksomhet bør gis til fjærene, som kan samle rusk, og potene må sjekkes for tørket leire eller andre fremmedlegemer.