Ungarsk puli

Ungarsk puli

Puli er lett gjenkjennelig med sin særegne pels – lange remser som ofte når helt ned til bakken. Den kan være svart, rusten svart, hvit eller forskjellige nyanser av aprikos og grå i fargen. Under pelsen er dette en solid og muskuløs rase. Voksne hanner har en høyde på 40–44 cm og veier 13–15 kg, og tispene er 37–41cm høye og veier 10–13 kg.

Ungarsk puli
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell:En gang om uken
Ungarsk puli
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Ungarsk puli
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Magyarene, en av de mange stammene nomadiske huner som migrerte til Øst-Europa, brakte puli til hjemlandet på 800-tallet. Hundene ble brukt til herding og beskyttelse av dyreflokker. Gjennom årene ble de avlet frem for deres arbeidsevne og ble snart etablert i andre land. I dag er puli-rasen tilpasset både livet i byen og et mer arbeidsomt liv på landsbygda.

Personlighet

Puli er en livlig og dynamisk rase som har en tendens til å knytte seg tett til ett familiemedlem. De er vennlige, selv om de vil varsle om besøkende på døren og være noe reservert overfor dem. De kan være sta, men lærer raskt under trening.

Helse

Ungarsk puli er en relativt sunn, hardfør rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Puli er energisk av natur og trenger en rimelig mengde mosjon – minst en time om dagen for en voksen hund, helst mer – og de er i sitt rette element hvis de får mulighet til å løpe rundt og leke fritt.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den karakteristiske pelsen utvikler seg ikke fullstendig før puli er i sitt tredje år, men ekstra tid må også brukes på ungdomspelsen. Pelsen kan trimmes kort hvis du foretrekker ikke å ha en hund med remser, selv om dette ikke er akseptabelt for utstillingshunder. Puli røyter ikke, selv om smuss og små gjenstander kan sette seg fast i håret. Denne rasen må bare vaskes om sommeren, da det kan ta noen dager før pelsen tørker ordentlig!