Pomeranian

Pomeranian

Den fine lille pomeranian-hunden glitrer av karakter og vennlighet. Den ser ut som liten rev med sin ytterpels med lange, oppreiste hår, og en tykk underpels som gir den et slags dunball-aktig utseende. Pelsen kommer i en rekke attraktive farger (se rasestandarden for fullstendige detaljer). Voksne hunder har en høyde på 18–30 cm avhengig av kroppsbygning og type. Den ideelle høyden for voksne hanner er 1,8–2 kg og for tisper 2–2,5 kg.

Pomeranian
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Pomeranian
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Pomeranian
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Pomeranian-hunder (eller "poms") stammer nesten helt sikkert fra arktiske sledehunder og er trolig i slekt med keeshond, norsk elghund og samojed. Den første pålitelige nedtegningen av rasen er fra Pommern-regionen ved Østersjøen og dateres til 1800-tallet, selv om disse hundene var mye større (rundt 13 kg). Kull på rundt 10 valper ble født, og de minste hundene av disse ble etter hvert foretrukket. Mot midten av 1800-tallet hadde rasen spredt seg til andre europeiske land, og i 1888 forelsket Dronning Victoria seg i rasen, noe som bidro til rasens popularitet. Britiske oppdrettere avlet så frem en hund av mindre størrelse med stadig mer pels.

Personlighet

Dette er livlige og energiske små hunder som er veldig lojale mot familiene sine. Pomeranian-hunder elsker å bli båret og hjelpes rundt, men ikke overdriv dette, da de trenger å kunne stå på sine egne fire ben! Dette er gode vakthunder, siden de er veldig høylytte. Til tross for deres milde og kjærlige natur må man passe godt på, særlig rundt yngre barn, da de er ganske skjøre, og benbrudd ikke er helt uvanlig for rasen.

Helse

Som mange andre små raser kan de lide av kneskåler som kommer ut av ledd. Andre vanlige problemer for denne rasen er øyesykdommer, en lidelse som gir hårtap og et luftrørsproblem som forårsaker hoste.

Mosjon

Pomeranian-hunder krever lite mosjon og er relativt fornøyd med korte turer eller en løpetur i hagen med sine eiere. De klarer imidlertid å gå nokså langt før de blir slitne.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

I ungdomsårene kreves ekstra pelsstell når pelsen byttes ut, men når dette har skjedd, kan pelsstellet reduseres til et par ganger i uken. Se regelmessig etter floker i underpelsen. Ikke bruk en for fin kam, da dette vil skade underpelsen og ødelegge fylden. Pelsen bør kjemmes godt med en grov kam og deretter børstes lett. Sporadisk trimning er nødvendig rundt føttene.