Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regional Leader Purina Institute and Veterinarian @Purina

Daniel
Ingredienser

Ingredienser

Gå til siden >

Det finnes ingen vitenskapelig forskning som kan bekrefte at rått fôr er bedre enn bearbeidet fôr, eller motsatt. Det er imidlertid noen sikkerhets- og helsemessige aspekter du bør tenke over hvis du velger å gi kjæledyret rått fôr, da det kanskje ikke inneholder alle næringsstoffene kjæledyret trenger. I tillegg kan det inneholde farlige bakterier som kan være skadelige for både eier og kjæledyr.

Selv om det ikke finnes én enkelt offisiell definisjon eller oppskrift på råfôr (RFD – raw food diets), henviser dette til hjemmelaget eller fabrikkprodusert dyrefôr som er basert på rå animalske stoffer, organer og bein. Det kan også bestå av andre ingredienser, som for eksempel upasteurisert melk, ukokte egg, rå frukt, grønnsaker, oljer, nøtter og frø. Råfôr trenger ikke alltid å være helt rått – ofte tilsettes det for eksempel kokt korn. Uttrykket «BARF» brukes ofte om RFD (raw food diets). Det er et akronym for «Bones And Raw Food» (bein og råfôr) eller «Biologically Appropriate Raw Foods» (biologisk passende råfôr). Noen mennesker mener at kjæledyr skal spise rått fôr fordi det angivelig er mer likt det de ville spist ute i naturen.

Det finnes to typer råfôr for hunder og katter: hjemmelaget råfôr og fabrikkprodusert råfôr.

Hjemmelaget råfôr er utfordrende og krever betydelig kompetanse for å gi tilstrekkelig mengde næringsstoffer i riktige proporsjoner.
Enkelte produsenter lager frosset og frysetørket råfôr for katter og hunder som kan være enten «komplett fullkost» eller «tilleggsfôr». Disse produktene gjør det enklere for eiere å gi kjæledyret råfôr på en ansvarlig måte.
I Purina har vi forpliktet oss til å lage trygt, næringsrikt kjæledyrfôr av høy kvalitet som skal oppfylle en rekke unike behov, og per dags dato tilfredsstiller ikke råfôr våre standarder. Selv om vi for øyeblikket ikke lager råfôr til katter og hunder, tilbyr vi fortsatt en rekke produktserier laget med utvalgte naturlige ingredienser, som for eksempel PURINA BEYOND og PURINA ONE DUAL NATURE

Forkjempere av råfôr hevder at det gir en rekke helsemessige fordeler, blant annet bedre fordøyelse, fastere avføring, sunnere hud og pels, mindre problemer med allergi, økt motstand mot sykdom og parasitter, mindre kroppslukt og dårlig ånde, bedre vektkontroll, reduserte helseproblemer, økt livskvalitet, og ernæring som er mer lik et «naturlig» kosthold. Svært få av disse fordelene støttes av publisert forskning. En av påstandene når det gjelder råfôr for hunder og katter er at varmebehandling reduserer fordøyeligheten av fôret, spesielt proteinet. Imidlertid kan riktig varmebehandling faktisk øke den.
De helsemessige bekymringene angående (spesielt hjemmelaget) råfôr, kan inndeles i tre hovedområder:
1. Matbårne sykdommer
Råfôr øker risikoen for infeksjoner forårsaket av bakterier eller parasitter, siden ferske fjærfeprodukter og andre animalske biprodukter kan bli kontaminert.

2. Fysisk skade
Både katter og hunder som spiser rå bein kan få en rekke skader av det. Dette omfatter brukne tenner og annen skade på munnen, kvelning, gastrointestinal blokkering eller perforering, oppkast, diaré, blødning fra endetarmen og til og med død.

3. Ernæringsmessig ubalanse
Dyreeiere kan følge eller ikke følge en oppskrift ved tilberedning av råfôr. Selv om det er mulig å oppnå balansert ernæring med hjemmelaget råfôr, antyder flere studier at de fleste hjemmelagde fôr ikke lykkes med å gi komplett ernæring.