Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regional Leader Purina Institute and Veterinarian @Purina

Daniel
Ingredienser

Ingredienser

Gå til siden >

Mens katter er obligate kjøttetere og har behov for enkelte essensielle næringsstoffer som kun fås fra animalske kilder, kan hunder – som er altetere – tilpasse seg et velbalansert vegetarisk eller til og med vegansk hundekosthold. Imidlertid kan denne typen kosthold være mangelfullt på mange viktige næringsstoffer, og derfor bør du alltid rådføre deg med en veterinær eller dyreernæringsfysiolog hvis du vurderer et slikt kosthold for hunden din.

Katter er obligate kjøttetere, noe som betyr at de trenger spesifikke næringsstoffer som det finnes mest av i animalsk vev, og som mangler i ren vegetarisk mat:

• Katter har et stort behov for protein og aminosyrer, som kroppene deres bryter ned svært raskt. Hvis lageret minsker, er de ikke i stand til å redusere hastigheten på nedbrytingen, noe som gjør dem spesielt følsomme overfor mangler.

• Taurin (en aminosyre som utelukkende finnes i animalske proteiner) er spesielt viktig i katters ernæring. Mangel på denne kan føre til blindhet og/eller hjertesvikt. Katter har minimal evne til å syntetisere nok taurin til å oppfylle behovet sitt. De trenger derfor å få det tilført gjennom kosten, og der finnes det kun i animalsk avledede stoffer. Det finnes syntetiske tilskudd, men disse kan variere i biotilgjengelighet og det kan ikke gjøres noen feilmargin.

• Arakidonsyre (en essensiell fettsyre) er et annet eksempel på et næringsstoff som er nødvendig for katter og som kun fås fra animalske kilder, sammen med forhåndsformet A-vitamin (retinol), siden katter ikke kan utnytte tilstrekkelige mengder av provitamin-A i grønnsaker.

• Katter trenger også å opprettholde gode nivåer av vitamin B12, som finnes naturlig i animalske stoffer.

Hunder klassifiseres som altetere. Dette betyr at hunder er i stand til å oppfylle alle sine ernæringsmessige behov enten med animalske stoffer eller planteingredienser, og kan tilpasse seg et velbalansert vegetarkosthold for hunder. Både vegetariske og veganske kosthold for hunder bør kontrolleres nøye av en veterinær eller dyreernæringsfysiolog, da de kan være mangelfulle på enkelte aminosyrer, vitaminer og mineraler.