Your Pet, Our Passion.
Jenifer

PhD, Technical Communication Manager and Veterinarian @Purina

Jenifer
Vitenskap

Vitenskap

Gå til siden >

Tilgjengelige forskningsdata viser at katter som spiser tørrfôr har et redusert vanninntak sammenlignet med katter som får våtfôr. Til tross for dette vil de fleste katter som spiser tørrfôr ikke utvikle urinstein. I enkelte tilfeller der katten er disponert for urinveissykdom, kan tørrfôr ha innvirkning på sykdommens utvikling.

Sykdom i nedre urinveier (Lower urinary tract disease, LUTD) omfatter en rekke tilstander som påvirker de nedre urinveiene (blæren og urinrøret), som alle forårsaker lignende kliniske tegn hos hunder og katter. De vanligste årsakene til sykdom i nedre urinveier er idiopatisk cystitt hos katter og bakterieinfeksjon hos hunder. Urinstein blir også vanligvis observert, selv om det ikke er det aller hyppigste problemet. Studier viser at et kosthold basert på tørrfôr ikke er en primær årsak til noen av disse problemene. Faktisk er fedme og stress hovedfaktorene som kan øke risikoen for urinveissykdommer hos kjæledyr.

Friske kjæledyr som spiser tørrfôr holder seg hydrert ved å drikke. Imidlertid er katter generelt sett dårlige drikkere. Forfedrene deres levde i ørkenene i Midt-Østen, så selv om dagens tamme katter er mange generasjoner unna disse, har de fortsatt noen av de samme trekkene. Bortsett fra dette er det enkelte raser som er spesielt disponert for dannelse av urinstein. I disse tilfellene spiller kostholdet en viktig rolle, da det kan regulere urininnholdet av mineraler og andre stoffer som hindrer dannelsen av steiner. I Purina tilbyr vi tørrfôr som er formulert for å hjelpe med ernæringsmessig håndtering av katter med sykdom i de nedre urinveiene (f.eks. PURINA PROPLAN VETERINARY DIETS UR) – veterinæren din kan, om nødvendig, hjelpe deg med å velge det beste fôret for kjæledyret ditt.

Konklusjonen er at tørrfôr også kan være et godt alternativ, selv om våtfôr kan regnes for å være det ideelle alternativet for håndtering av urinveisproblemer. Et komplett og balansert kosthold basert på tørrfôr kan i tillegg være et perfekt alternativ for katter og hunder som ikke er disponert for sykdom i de nedre urinveiene, eller som ikke er diagnostisert med noen av de primære årsakene til sykdommen.