Your Pet, Our Passion.
Liten grå kattunge som biter eierens tommel.

Hvordan få katten til å slutte å bite

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Hvorfor biter katten? Lær mer om årsakene til at katten biter og hvordan du kan stoppe denne atferden i denne artikkelen.

Det er ikke uvanlig at katter biter. Det finnes mange grunner til hvorfor katten plutselig begynner å bite, tilsynelatende uprovosert. Det er viktig å forstå at kattens bitende atferd ikke alltid skjer på grunn av aggresjon.

Katter er rovdyr, noe som gjør at de noen ganger har en tilsynelatende aggressiv atferd som biting og slåssing under lek. Å tillate og oppmuntre det naturlige instinktet er viktig for katter, men det finnes også en grense mellom å engasjere seg i og stimulere til lek og å tillate aggressiv atferd.

Lær mer om årsaken til hvorfor katter biter slik at du kan stoppe unødvendig biting.

Hvorfor biter katten?

Det finnes mange årsaker til at katten biter, og det er viktig å forstå hva katten prøver å kommunisere gjennom å bite. Kanskje forsøker den å si noe eller ønsker at du stopper med en viss handling.

Å lære om hvorfor katter biter kan være forvirrende, da mange eiere klager på at katten biter uprovosert og når som helst. I det ene øyeblikket nyter den å bli klappet, mens i neste øyeblikk er tennene fremme!

Når katter biter er det ofte i forsøk om å gi beskjed om at de ikke liker den kontakten de får i øyeblikket. For katter er det en tydelig grense mellom hyggelig kos og irriterende klapping, så selv om en eier tror at bitingen kommer uprovosert, er handlingen helt berettiget for en katt.

Katt som biter ved kos

En av de vanligste tingene en katteeier klager på, er den plutselige endringen i atferd som kan oppstå under kos. I det ene sekundet elsker katten oppmerksomheten, og i det neste napper den i fingrene dine.

Det er vanskelig å si når en katt har fått nok kos, men å lære å forstå kattens atferd og kroppsspråk vil gjøre det lettere for deg å vite hva som trigger en bitende atferd. Katten sender signaler i slike situasjoner: Den har fått nok. Ved å respektere disse signalene, reduserer du sannsynligheten for at den biter igjen. Det er bedre å la katten være i fred enn å insistere på ytterligere hengivenhet og kos.

Katten biter når den leker

Katter biter ofte under lek ettersom det er en naturlig del av deres jaktinstinkt.

Du kan avskrekke denne atferden ved å gi ros når katten leker rolig med deg. Når katten leker med potene i stedet for klør og tenner, belønner du ved hjelp av ros og en godbit.

Du kan også hjelpe katten å utøve det naturlige instinktet gjennom leker som den kan bite og klore i så mye den vil, uten å risikere å gjøre skade på personer. Når katten bruker lekene sine til å klore på, kan du forsterke denne atferden med hengivenhet og en godbit. Dette kan være en av de mest effektive måtene å stoppe katten fra å bite i andre situasjoner, spesielt ved å opprettholde oppmuntringen under lek.

Aggressiv biting

Selv om bitingen ofte bare er et tegn eller uttrykk for engasjement i leken, kan det noen ganger være uttrykk for aggresjon. Biting under lek er ganske lett å skille fra aggressiv oppførsel, da småbitingen ikke forårsaker mye skade og går raskt over. Aggressiv biting er ledsaget av andre tegn på at katten din ønsker å slåss, enten rettet mot en person eller et annet dyr.

Det er viktig å stoppe katter som biter i aggresjon. Den bør lære seg at den type atferd ikke er akseptabelt, ellers kommer den til å fortsette å bruke det i uttrykk for redsel eller frustrasjon. Selv om du trener katten i å slutte å bite, er det viktig å huske at alle dyr kan glemme leksjonen og agere på instinkt. Forsterk alltid god atferd med godbiter, og forsøk aldri å fysisk disiplinere et kjæledyr – det kan lett misforstås og virke mot sin hensikt.

Aggressiv biting ledsages ofte av en hissig og defensiv, krummet holdning. Prøv å unngå å la katten havne i situasjoner der den blir aggressiv. Dette skjer sannsynligvis oftere for utekatter som støter på territoriale konflikter eller katter som blir redde på grunn av traumer. Å forstå kattens psykologi er utrolig nyttig og kan hjelpe eier med å håndtere aggressive situasjoner. Les mer om dette i guiden vår om kattens psyke.

Kattungens bitende fase

Ikke bekymre deg når en kattunge biter ved lek med andre dyr eller med deg.

For alle katter er lekeslåssing en stor del av leken. Disse egenskapene er et naturlig instinkt for å øve seg til den dagen de skal ut for å jakte byttet sitt, selv om den dagen sannsynligvis aldri kommer for huskatter.

Selv om det er et naturlig instinkt som bør oppmuntres hos unge kattunger, må du aldri gi inntrykk av at det er greit å bite i fingre og tær. Gi katten leker den kan øve på, og gi belønning når den gjør det. Den mest effektive måten å trene en katt til å slutte å bite, er å lære kattunger fra en svært tidlig alder i deres sosiale liv at biting ikke er akseptabelt.