Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Allergivennlige hunder

Allergivennlige hunder

3 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Allergisk, men klarer deg ikke uten en firbent venn? Noen hunderaser er bedre for allergikere. Les hva du skal være oppmerksom på når du velger hund.

Det er viktig å fastsette forskjellen på allergivennlig og allergisikker, da allergivennlig gjerne brukes for begge formål. Hvis du leter etter en hund som med sikkerhet ikke fremkaller noen form for reaksjon hos en allergiker, så vil du nok bli skuffet. Mange vil anbefale at du ikke skaffer deg hund hvis du er påvist allergisk og det er viktig å tenke over om du kan gi hunden et stabilt hjem, med masse kos og kjærlighet! Hvis du har kommet til det punkt at du som hundeelsker ikke klarer deg uten en firbent venn, så finnes det raser som er antatt å være mer allergivennlige enn andre. Det er dog ikke vitenskapelig bevist om dette har noe med hunderasen å gjøre, eller den enkelte allergiker. Vær oppmerksom på at allergireaksjoner varierer fra person til person, så det som passer en annen allergiker behøver ikke nødvendigvis å være godt for deg.

Her er noen av de hunderasene som går igjen på allergi-ekspertenes lister, samt som allergikere meldes å ha lykkes i å omgå;

 • Bichon Frisé
 • Bichon Havanais
 • Coton de Tulear
 • Curly Coated Retriever
 • Kinesisk Crested
 • Lhasa Apso
 • Papillon
 • Puddel
 • Shih Tzu
 • West Highland White Terrier
 • Yorkshire Terrier

Er det andre faktorer som kan hjelpe?

Hunder produserer flere forskjellige allergener og disse blir normalt frigitt gjennom blant annet røyting av pels og sikling. Man ser derfor at mange av de allergivennlige hundene er de raser som røyter minst. Hunder som har evnen til å gro pels uten underull røyter mindre og produserer mindre flass, noe som også minsker spredninger av allergener.

Mange tenker i den sammenheng at man bare behøver å vaske hjemmet grundig for pels og dermed løse problemet. Grundig og hyppig rengjøring vil nok fjerne mange av de allergenene som utløser daglig irritasjon og overfølsomhet, men det kan ta år å eliminere allergiske reaksjoner fullstendig. Dette er også grunnen til at det som allergiker kan være problematisk å flytte inn i et hjem hvor det tidligere har bodd hund.

Hvilke hunder er verst for en allergiker?

I likhet med mennesker er det store forskjeller internt i hunderasene. Allergifremkallende proteiner varierer dermed i forskjellig grad fra hund til hund. Noen fellestegn er likevel fremtredende:

 • Det er en myte at langhårede hunder er verstinger på allergi-fronten. Se heller på mengden underull, da hårets lengde ikke spiller noen rolle på denne fronten.
 • Atferd og aktivitetsnivå spiller faktisk en rolle for frigivelse av allergener. En aktiv hund som befinner seg i et hjem med gulvtepper og polstrede møbler, vil avgi flere allergener enn en rolig hund i et hjem det er lett å rengjøre (for eksempel med tregulv og færre møbler).

Mennesker kan i tillegg utvikle nye allergier overfor hunder, særlig de du omgås på daglig basis. Hvis du allerede er allergisk overfor andre ting, som pollen, støv eller gress, så er du mest sannsynlig mer tilbøyelig til å utvikle en hundeallergi.