Basset bleu de gascogne

Basset Bleu de Gascogne

Basset bleu har et nobelt utseende med den typiske rørformede lange kroppen og korte ben. Dette er en kraftig og atletisk hund, men den er ikke tung eller besværlig. Rasen er mellomstor med en høyde på 30–38 cm som fullvoksen og vekt ca. 8–10 kg. Det mest karakteristiske trekket er pelsfargen – svart mot en hvit bakgrunn, dekket med svarte flekker som gir et blåskjær. Typiske brune jakthundmerker er også en vanlig egenskap (se rasestandarden for flere detaljer).

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Mye mosjon
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Frankrike er det opprinnelige hjemlandet til flere jakthunder, og som navnet antyder, inkluderer dette også basset bleu de gascogne, som kommer fra Gascogne i sørvest-Frankrike. Blå jakthunder fra denne regionen er nevnt så tidlig som på 1100-tallet og skal ha vært medhjelper ved jakt på både villsvin, ulv og hjort. Rasen døde nesten ut i begynnelsen av 1900-tallet, men den mer langbente bleu de gascogne ble brukt i avlsprogrammer for å bringe basset bleu tilbake fra randen av utryddelse.

Personlighet

Basset bleu de gascogne er kjærlig mot sin familie og venner, men noe reservert overfor andre. Denne rasen skal være "skarpsindig" og "vågal" – ord man sjelden finner i rasestandarder, noe som indikerer at denne hunden virkelig er unik! Som alle sporhunder er basset bleu aldri lykkeligere enn når den har nesen i bakken på sporet av en interessant lukt.

Helse

Basset bleu er ikke kjent for å lide av særlige arvelige tilstander. Som andre hunder med denne kroppsformen kan de forventes å være mer tilbøyelige til å få ryggproblemer og unormal leddutvikling.

Mosjon

Som de fleste jakthunder kan basset bleu de gascogne bli døv når den følger nesen, så en pålitelig tilbakekalling er avgjørende, og det samme er mosjon uten bånd bare i trygge områder uten trafikk. Denne rasen ble avlet frem for lange, trege jaktturer, så dette er en hund som gjør det bedre over lange distanser enn korte, og den trenger et par timer mosjon hver dag for å brenne av energi og bruke nesen.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Basset bleu har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korte, tette pelsen krever lite stell, ikke særlig mer enn en gjennombørsting i uken, for å fjerne død pels og bevare et sunt utseende. Eierne kan gi denne hunden et sporadisk bad om nødvendig. Ørene krever særlig oppmerksomhet, da øreinfeksjoner kan oppstå på grunn av begrenset luftstrøm.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.