Border collie

Border Collie

Border collie er en mellomstor, velproporsjonert hund. Pelsen kan enten være glatt eller av middels lengde, og den vanligste fargen er svart og hvit, selv om andre farger med hvitt også ses – for eksempel brun, blå merle, rød og trefarget. Voksne hanner er rundt 53 cm høye, tispene litt mindre. Vektområdet for rasen er rundt 14–20 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Border collie-hunderasen går tilbake til 1700-tallet, selv om den ikke fikk sitt nåværende navn før 1915. Border collie-hunder jobbet med hyrder i grenseområdet mellom Skottland og England i hundrevis av år, og ble fremavlet utelukkende for deres arbeidsevne. Enkelte oppdrettere frykter at fokuset på utseende og skjønnhet vil kunne ødelegge rasen og konsentrerer seg derfor fortsatt primært om hundenes arbeidskvaliteter. Det er ofte forskjeller mellom utstillings- og arbeidstyper.

Personlighet

Border collier er alltid klare til å jobbe, oppmerksomme, livlige og våkne. De vil knytte et sterkt bånd til eier og familie, men med mindre de får masse tid og mosjon, er de ikke ideelle kjæledyr til en familie med svært små barn, da det er i deres natur å gjete alt som beveger seg – inkludert barna! Hvis den ikke holdes fysisk og mentalt stimulert, vil den kjede seg, utvikle atferdsproblemer eller begynne med rampestreker, siden hjernen deres alltid er aktiv.

Helse

Border collie er en veldig hardfør rase og har generelt få helseproblemer. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi er også relativt vanlig i rasen.

Mosjon

Med dens behov for å være aktivert og et stort ønske om å tilfredsstille mennesker stortrives border collie under trening, som er en fin måte å trene kropp og sinn på. De er som en gave fra himmelen for dem som ønsker å konkurrere i lydighet, agility, flyball, freestyle, herding osv. Hvis de ikke får tilstrekkelig mosjon, kan de utvikle atferdsproblemer som gjør dem vanskelige å leve sammen med. For en voksen hund kreves minst to timer daglig mosjon, i tillegg til mental stimulering.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Overpelsen er tett og underpelsen tykk og myk. På den langhårede varianten er det en tydelig manke rundt hals og skuldre. Pelsen er lett å vedlikeholde så lenge den børstes et par ganger i uken for pels av middels lengde og en gang i uken for den glatte typen. Eventuelle floker må håndteres regelmessig.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.