Dachshund (langhåret)

Dachshund (Long Haired)

Standard langhåret dachshund er lav – men ikke liten! Dette er en middels stor hund med korte ben, med høyde på ca. 35 cm og vekt 9–12 kg som fullvoksen. Den har en pen myk, rett pels som kommer i en rekke farger (se rasestandarden for fullstendige detaljer).

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Dachshunder kan spores direkte tilbake til 1400-tallet i Tyskland, selv om lignende hunder kan ses i antikk egyptisk og meksikansk kunst. Den tyske rasestandarden ble fastsatt i 1879 og raseklubben etablert i 1888. Dachshund kom til Storbritannia med Prins Albert og ble populære i Storbritannia og USA ut over 1800-tallet, men mistet popularitet under første verdenskrig på grunn av rasens germanske opprinnelse. Fordommene har imidlertid senere blitt satt til side, og hunden har igjen blitt en yndling i familier og som jaktkamerat. Standard dachshunder ble primært brukt til å jakte grevling, men har også blitt brukt for andre byttedyr.

Personlighet

Langhåret dachshund rase er en livlig, dristig og modig hund. Den kan ha et sta, selvstendig vesen, men langhåret dachshund sies ofte å være roligere og lydigere enn de to andre pelsvariantene (korthåret og strihåret). Rasen har en god nese og liker å følge spor når den er ute, men dette er også en flott hushund som er kjent for å være godmodig og lojal. Langhåret dachshund elsker mennesker og er en givende, hengiven følgesvenn.

Helse

Det vanligste helseproblemet for dachshunder er relatert til kroppsformen, noe som gjør dem utsatt for ryggradssykdommer. Hjertesykdom er også relativt vanlig i rasen. Som for mange andre raser kan enkelte arvelige øyetilstander oppstå, og avlshunder må få øynene testet regelmessig.

Mosjon

Langhåret dachshund trenger omtrent en time mosjon per dag. Sørg for at tilbakekallingen er pålitelig før den får løpe rundt uten bånd. Når den er ute og på jakt etter et spor, kommer rasens sanne jaktnatur fram, og det er ingenting den liker bedre enn å utforske kaninhull og bli ordentlig skitten!

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Det er viktig å sikre at dachshunden ikke blir overvektig, da overvekt kan overbelaste ryggen.

Stell

Den myke, rette pelsen er lengre på brystet, magen, halen og bak på bena – områder som er mer utsatt for floker hvis de ikke stelles grundig minst tre ganger i uka. Siden hunden går lavt mot bakken, kan pelsen ta med seg all slags rusk på turer, så sjekk dette når dere kommer hjem.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.