Gordon setter

Gordon Setter

Gordon setter er store hunder med dypt bryst og muskuløse ben, og har et utseende kjennetegnet av eleganse og verdighet, kombinert med styrke og den åpenbare evnen til å jakte over lengre tid. Pelsen er silkeaktig og rett i svart og brun farge med mye fjæring på bena, brystet, magen, ørene og halen. Voksne hanner har en høyde på 66 cm og veier 29,5 kg; voksne tisper har en høyde på 62 cm og veier 25,5kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Stor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Gordon setter-rasen kan spores tilbake til år 1620, da den var kjent som "black and fallow setting dog". Den stammer fra spansk pointer og ulike tidlige spanielraser. Rasen har fått navnet sitt fra den fjerde hertugen av Gordon, som bestemte seg for å etablere rasen offisielt på sitt slott i Banffshire i Skottland i 1827. Gordon setter er den eneste opprinnelige skotske jakthunden og ble avlet frem spesielt til jakt på villfugl, og da særlig rype. Med en større utholdenhet enn andre jaktraser er gordon settere godt egnet til jakt i myrområder og er kjent for å bringe hjem flere fugler enn de andre jakthundene, selv om det kan ta lengre tid i felten.

Personlighet

Dette er en vennlig og følsom hund som er en super følgesvenn hvis den får tilstrekkelig mosjon. Ellers kan den bli nokså hyperaktiv. Gordon setter er en sosial og snill hund som vil være hengiven overfor eieren, mens det kan ta noen minutter før den godtar fremmede. Man bør huske på at gordon setter har en sterkere vilje enn andre jaktraser og vil trenge regelmessig mosjon.

Helse

Som mange raser kan gordon setter lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne hunden ble avlet frem for styrke og utholdenhet, og har rykte på seg for å være den tøffeste og mest hardtarbeidende jakthunden. Kjæledyrversjonen trenger derfor masse mosjon for å holde seg frisk og glad – minst to timer daglig for en voksen hund. Det er anbefalt å la dem drive med en aktivitet der de får brukt jaktinstinktet sitt, som sporingsøvelser og feltkonkurranser.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Gordon setter har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Som en semi-langhåret hund må gordon setter børstes og kjemmes regelmessig, minst to ganger i uken. Ørene bør også rengjøres regelmessig siden de er lange og hengende, og derfor kan være utsatt for manglende luftgjennomstrømning med påfølgende infeksjoner.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.