Japansk shiba

Japanese Shibu Inu

Shiba er en robust, mellomstor hund av spitz-type (dvs. reiste ører, tykk pels og krøllet hale). Dette er en mindre versjon av akita, og voksne hanner har en høyde på rundt 39,5 cm og voksne tisper på 36,5 cm. Den tykke, myke underpelsen er dekket av en hard, rett overpels som kommer i rød, rød sesam (rød med svarte dekkhår), svart og brun, eller hvit.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Moderat mosjon
 • Liten hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Shiba er avlet frem for å jakte små byttedyr i de japanske fjellene og er en mindre versjon av akita. Shiba Inu betyr faktisk "liten hund". Shiba er en av de eldste kjente rasene og kan dateres tilbake til 300 år f.Kr., men døde nesten helt ut under andre verdenskrig. Det lille antallet hunder som overlevde bombeangrepene og epidemier ble avlet for å redde rasen.

Personlighet

Japansk shiba er en årvåken, aktiv og vennlig hund, og kan være nokså selvstendig og ofte ha et sterkt jaktinstinkt. Tidlig grundig sosialisering er viktig, spesielt for at de bedre kan omgås sosialt med andre hunder. Et uvanlig trekk ved rasen er "shiba-skriket" – en høy lyd som sendes ut når hunden er opphisset eller oppspilt.

Helse

Shiba er en generelt sunn og robust rase. Som for mange andre raser kan enkelte arvelige øyetilstander oppstå, og avlshunder må få øynene testet regelmessig.

Mosjon

Omtrent en time daglig mosjon er nødvendig. På grunn av deres potensielle ønske om å jage må du sørge for at du har en pålitelig tilbakekalling før du slipper dem løs uten bånd, og at dere bare trener i trygge, lukkede områder.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Shiba er en veldig renslig rase – faktisk steller den seg selv akkurat som en katt. Pelsen trenger imidlertid børsting rundt en gang i uken, og når hår faller av, vil du innse hvor tykk underpelsen egentlig er!

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.