Norwegian Elkhound

Norwegian Elkhound

Norsk elghund er en mellomstor til stor spisshund (tykk pels, spisse ører og halen krøllet over ryggen) og er en kraftig hund med en kvadratisk kroppsform og kompakt kroppsbygning. Voksne hanner har en høyde på 52cm og veier 23 kg, og tispene er 49 cm høye og veier 20 kg. Den tykke, kraftige pelsen kommer i gråtoner med svarte tupper på håret på overpelsen.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Mye sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Dette er en gammel rase, og arkeologer har datert skjelettene til en lignende hund helt tilbake til 4000–5000 år f.Kr. Norsk elghund er en spisshund tilpasset elgjakt. Den vil spore elgen og bjeffe for å holde den på plass frem til jegeren kommer for å skyte. Norsk elghund ble første gang utstilt på et hundeshow i Norge i 1877 og brukes fortsatt til jakt i Skandinavia.

Personlighet

Norsk elghund er en vennlig, trygg som også er energisk og hardfør. Det er en naturlig vakthund som er høylytt, og som vil trenge tidlig trening for å kunne bjeffe på kommando. Dette er en god familiehund. Den er selvstendig, men trives sammen med sine kjære. Vær obs på at pelsen kan røyte kraftig.

Helse

Som mange andre raser kan norsk elghund lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Om lag en time daglig mosjon er nødvendig, selv om norsk elghund fint klarer mer. Dette er tross alt en hund som har blitt avlet frem for å kunne spore elg kilometer etter kilometer under tøffe forhold! Sørg for å holde den avkjølt i varmt vær.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den værbestandige pelsen til de norske elghundene består av en tykk, ullaktig underpels og en fyldig overpels, som er lengre på baksiden av bena og på nakken og halen. En gjennombørsting to eller tre ganger i uken anbefales, med daglig børsting i perioder med røyting.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.