Hungarian Puli

Hungarian Puli

Puli er lett gjenkjennelig med sin særegne pels – lange remser som ofte når helt ned til bakken. Den kan være svart, rusten svart, hvit eller forskjellige nyanser av aprikos og grå i fargen. Under pelsen er dette en solid og muskuløs rase. Voksne hanner har en høyde på 40–44 cm og veier 13–15 kg, og tispene er 37–41cm høye og veier 10–13 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Magyarene, en av de mange stammene nomadiske huner som migrerte til Øst-Europa, brakte puli til hjemlandet på 800-tallet. Hundene ble brukt til herding og beskyttelse av dyreflokker. Gjennom årene ble de avlet frem for deres arbeidsevne og ble snart etablert i andre land. I dag er puli-rasen tilpasset både livet i byen og et mer arbeidsomt liv på landsbygda.

Personlighet

Puli er en livlig og dynamisk rase som har en tendens til å knytte seg tett til ett familiemedlem. De er vennlige, selv om de vil varsle om besøkende på døren og være noe reservert overfor dem. De kan være sta, men lærer raskt under trening.

Helse

Ungarsk puli er en relativt sunn, hardfør rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Puli er energisk av natur og trenger en rimelig mengde mosjon – minst en time om dagen for en voksen hund, helst mer – og de er i sitt rette element hvis de får mulighet til å løpe rundt og leke fritt.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den karakteristiske pelsen utvikler seg ikke fullstendig før puli er i sitt tredje år, men ekstra tid må også brukes på ungdomspelsen. Pelsen kan trimmes kort hvis du foretrekker at hunden ikke har lange lokker, selv om dette ikke er akseptabelt for utstillingshunder. Puli røyter ikke, selv om smuss og små gjenstander kan sette seg fast i håret. Denne rasen må bare vaskes om sommeren, da det kan ta noen dager før pelsen tørker ordentlig!

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.