Balineser

Balinese

Balineseren er en vakker og elegant mellomstor katterase med de samme lange slanke linjene som siameseren. Kroppen er slank og grasiøs, og hodet har en rett profil med store ører som kan ha dusker på. Den har en fin, silkeaktig strømmende pels som kan være fra en til flere centimeter lang, og som ligger flatt mot kroppen. Halen er lang og dunet med mye lengre hår. Balineseren har ingen ullaktig underpels og klassifiseres derfor offisielt som "semi-langhåret". Øynene er lyseblå og orientalske i form og plassering. Pelsen har de samme fargepunktene (ører, ansikt, ben, føtter og hale) og maske som siamesere. I USA er katter av balineser-typen med flere merker enn de som er akseptert for balineser, kjent som javanesere.

  • Svært aktiv og nysgjerrig katt
  • Sosial og avhengig katt
  • Svært pratsom katt
  • Slank og elegant katterase
  • Krever stell én gang i uken
  • Allergivennlig rase
  • Trenger uteområder
  • Kan trenge tilvenning for å bo med barn

Opprinnelse

Balineseren er på mange måter en langhåret siameser. Rasen ble først lagt merke til tidlig på 1900-tallet, da oppdrettere som regel ga bort sine langhårede kattunger. Etter andre verdenskrig ble rasen utviklet og opprinnelig kalt "langhåret siameser", men ble omdøpt til "balineser" på grunn av kattens likhet med elegante, østlige tempeldansere. I 1961 ble balineseren anerkjent i Amerika, men det var ikke før midten av 1970-tallet at balineseren også ble importert til Europa.

Opprinnelsesland

Amerika

Personlighet

Balineserens temperament er omtrent det samme som for siamesere, men enkelte eiere mener balinesere er noe roligere. Det er imidlertid sannsynlig at balineseren vil være nokså utadvendt og kreve oppmerksomhet fra sine menneskelige følgesvenner. Balinesere er svært høylytte, og det virker nesten som om de snakker med eierne sine. De trenger å være en del av familien, og deres behov for oppmerksomhet betyr at de liker menneskelig selskap og passer for deg som ikke er ute hele dagen.

Helse

På grunn av koblingene til siameser kan balineser-katter ofte lide av lignende arvelige sykdommer.

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Balineseren trenger også regelmessig og hyppig pelsstell for at den vakre pelsen skal holde seg pen og uten knuter og floker. Som alle katter bør denne rasen få vanlige vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller hos veterinær.

Beste katteraser for barn

Denne rasen er ikke kjent for å være en av de beste rasene for barn, men alle katter er forskjellige, og med ordentlig tilvenning vil den likevel kunne leve med barn.

katt

Er dette den rette rasen for deg?

Alle katter har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke katteraser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og katten liker de samme tingene vil det vær større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det kan være utrolig tilfredsstillende å adoptere en katt fra et dyremottak og tilby den et nytt liv. Det er ange katter som venter på et kjærlig og fast hjem. Hver katt har sin egen historie, og mange har mistet det første hjemmet de hadde. De vil gjerne bli en del av ditt hjem. Dyremottak og omplasseringssentre med godt rykte vil være veldig nøye med å tilpasse riktig person til riktig katt. Staben vil med glede tilby råd og besvare spørsmål du måtte ha.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasekatt, er det best å finne en kjent oppdretter. Den viktigste fordelen med å kjøpe en rasekattunge eller -katt er at du vet hvordan den vil se ut og hva slags personlighet den sannsynligvis vil ha. Ta kontakt med veterinæren for mer informasjon om smittsomme sykdommer, genetiske svakheter eller spesielle behov katten måtte ha. Slik vil du være forberedt til å ønske den velkommen hjem.

Ønske katten velkommen hjem

Rett før katten eller kattungen skal komme hjem er du sikkert veldig spent. I løpet av disse siste dagene før ankomst er det mange ting du kan gjøre for å få tiden til gå frem til dagen hvor katten kommer hjem.