Å fore katten og finne riktig balance

Som en katteelsker vil du at din pelskledde venn skal få et langt, friskt, lykkelig og aktivt liv. En av de beste måtene du kan oppnå dette på, er å sørge for at kattens diett har riktig balanse av de fem viktigste næringsstoffene: protein, fett og oljer, vitaminer, mineraler og karbohydrater.
Å fore katten og finne riktig balance
Å fore katten og finne riktig balance
Å fore katten og finne riktig balance

Katter er kjøttetere og må ha kjøtt for å overleve, så i motsetning til hunder kan de aldri bli vegetarianere eller veganere. Kattens største energikilde er protein, og den trenger et høyere nivå av protein i kosten enn hunder. Ikke bare er kjøtt en god kilde til protein, det inneholder også tre essensielle næringsstoffer som katter ikke klarer seg uten: taurin (for hjerte og syn), arakidonsyre (for hud og pels) og A-vitamin (for pels og syn).

For å holde katten frisk må du sørge for at dietten er riktig balansert med alle de essensielle næringsstoffene. Kattemat av god kvalitet skal være nøye sammensatt for å kunne gi katten en perfekt balanse av alle næringsstoffene den trenger for å trives, og samtidig være god på smak.

Du ønsker kanskje å spandere en godbit på katten, men det å gi menneskemat eller tilskudd til kattefôr som allerede er komplett og ernæringsmessig balansert, kan ødelegge den finstemte balansen i dietten og gi katten magetrøbbel.

Kattunger har ømfintlige mager, og trenger en spesiell diett som er rik på protein og andre næringsstoffer for å kunne vokse seg store og sterke. En komplett sammensetning for kattunger vil sikre at den får i seg alt den trenger – i guiden vår om fôring av kattungen finner du mer nyttig informasjon om hvordan du sørger for at den vesle får i seg det den trenger.

Fra den er 12 måneder gammel, vil en normal, frisk katt få i seg de riktige næringsstoffene fra en balansert og komplett diett utviklet for voksne katter. Når katten er blitt syv til ti år gammel, bør dietten tilpasses til eldre katter og deres forandrede behov. Ta en kikk på siden vår om å ta vare på eldre katter, hvor du finner nyttige tips om hvordan du holder din gamle katt sunn og frisk.

balanced
water drop

Vann er livsviktig for alle levende skapninger, også for katten din. Selv om katter opprinnelig var ørkendyr og derfor er naturlig gode til å konsentrere urinen sin, kan de ende opp med blæreproblemer og blærekatarr hvis de ikke drikker nok vann. Sørg for at katten har tilgang til rent drikkevann fra en skål eller fontene hele døgnet.

Du har kanskje lagt merke til at katten liker å drikke fra uvanlige steder som en dryppende krane eller et dusjgulv, men disse kildene bør aldri erstatte en konstant tilgang til rent drikkevann. Vannskålen bør plasseres et lite stykke unna matskålen hvis det er mulig, og i god avstand til toalettet. Hvis du legger merke til at katten har begynt å drikke fra uvanlige steder, kan det bety at den har en medisinsk tilstand som fører til overdreven tørste, og dette kan det være lurt å diskutere med veterinæren.

Katter bruker proteiner, som er laget av aminosyrer, som største kilde til energi. Siden katter ikke kan danne disse grunnleggende kjemiske byggesteinene i sin egen kropp, er de avhengige av spesielle essensielle aminosyrer i kostholdet. Proteinet som finnes i komplett, balansert kattemat, som kjøtt og fisk, bør inneholde alle de essensielle aminosyrene som katten din trenger for å utvikle og vedlikeholde frisk muskulatur, hud og pels. I tillegg utgjør det en viktig del av det naturlige beskyttelsessystemet. Hvis katten din ikke får nok protein, kan den få dårlig vekst, tap av muskelmasse, dårlig pels og økt risiko for infeksjoner på grunn av et svekket naturlig beskyttelsessystem.

purple cat icon

Fett består av små enheter kalt fettsyrer, og gir katten ‘drivstoff’ til å være aktiv, samt isolasjon og beskyttelse av de indre organene. Essensielle fettsyrer som omega-3 og omega-6 er livsviktige for å holde kattens hud og pels frisk, og er en viktig del av kattens ernæring. Uten disse vil katten kunne få dårlig hud og pels.

Komplett og balansert kattemat bør inneholde alle de essensielle fettsyrene som katten din trenger.

food icon

Selv om karbohydrater (stivelse og fiber) ikke er en livsviktig del av kattens kosthold, er de likevel en god kilde til energi. Prebiotika (løselige fibre) hjelper også til med å opprettholde friske tarmer ved å fremme gode bakterier, mens uløselige fibre fremmer normal tarmfunksjon og god avføringskvalitet.

purple nutrition

Mineraler som kalsium og fosfor er nødvendige for sterke og sunne tenner og skjelett, derfor må kattens diett inneholde den riktige mengden og balansen av hvert næringsstoff, særlig hvis katten er drektig eller har kattunger.

Natrium, klorid, magnesium og kalium, i tillegg til sink, kobber og jern, er også viktige mineraler som katten må få i seg. Komplett kattefôr av god kvalitet vil kunne gi den riktige balansen av mineraler. Balanse er veldig viktig – for mye av ett mineral kan føre til mangel på et annet.

blue cat icon

Vitaminer er nødvendig i små mengder for å fremme kattens vekst, normalt syn, sunn hud og pels, sårheling og et sunt nervesystem. De trengs til forbrenning av fett, proteiner og karbohydrater, og vitamin C og E er også viktige antioksidanter. Fettløselige vitaminer (A, D, E og K) lagres i kattens fettvev, mens vannløselige vitaminer (B og C) ikke lagres i kroppen, men skylles ut sammen med urinen.

Trenger katter melk?

Til tross for det de fleste tror, trenger ikke katter melk etter at de har sluttet å drikke morsmelk. Faktisk er melk vanskelig å fordøye for mange katter, da de mangler det enzymet som trengs for å bryte ned laktose (sukkeret i melken). På grunn av dette kan kumelk og andre melkeprodukter ofte forårsake diaré og urolig mage hos katter.

Det finnes spesiell kattemelk som er produsert uten laktose. I likhet med andre godsaker inneholder kattemelk kalorier, og du bør ta hensyn til dette ved siden av det vanlige matinntaket for å opprettholde et balansert kosthold. Husk også at kattemelk ikke er en erstatning for vann, og at katten fortsatt trenger nok H2O for å holde seg hydrert.

Komplett våtfôr

Komplett tørrfôr

orange food icon

Hvordan serveres det?

Våtfôr fås kjøpt i bokser, aluminiumsbegre eller poser. Denne typen fôr bør alltid serveres ved romtemperatur for at katten skal få den beste opplevelsen av lukt og konsistens.

Når pakken er åpnet, dekk til det gjenværende fôret og lagre det i kjøleskapet i maksimalt 24 timer – og husk at fôret bør ha nådd romtemperatur igjen ved neste måltid, derfor bør du ta det ut av kjøleskapet i god tid før servering. Våtfôr bør ikke ligge ute i mer enn en time, da det vil bli uappetittlig og tiltrekke seg bakterier, noe som forårsaker mageproblemer.

purple food icon

Hvordan serveres det?

Tørrfôr er et svært populært alternativ til våtfôr. Bitene inneholder den riktige balansen av næringsstoffer, og har en sprø tekstur som kan hjelpe til å holde kattens tenner sunne. De har også et mer konsentrert næringsinnhold enn våtfôr, derfor kan du servere mindre porsjoner.

Uansett om du velger våtfôr eller tørrfôr, bør du lese etiketten og sjekke at det er et komplett fôr, ikke et supplerende tillegg. Du vil jo ikke kjøpe snacks/godsaker i stedet for et balansert måltid! Til tross for utseendet er ikke tørrfôr for katter det samme som tørrfôr for hunder. Ernæringsbehovet hos katter og hunder er ganske forskjellig, derfor er kattemat ikke egnet til hunder, og hundemat ikke egnet til katter.

Hvordan endrer du kattens fôr?

orange food icon

Hvis du bestemmer deg for å endre kattens fôr til en annen type eller et annet merke, bør du gradvis venne katten til den nye maten i løpet av en periode på syv til ti dager.

Hvis du bestemmer deg for å endre kattens fôr til en annen type eller et annet merke, bør du gradvis venne katten til den nye maten i løpet av en periode på syv til ti dager.

Hvordan endrer du kattens fôr?

purple food icon

Tanken på å tilberede et hjemmelaget måltid for katten din høres omsorgsfullt ut, men dessverre anbefales det ikke.

Det er vanskelig å oppnå en balansert diett med hjemmelaget eller rå mat, da noen ingredienser har veldig høye eller lave nivå av visse næringsstoffer, noe som kan gi alvorlig ubalanse. Selv om du gir katten din et komplett kattefôr bør du være svært forsiktig med å tilsette betydelige mengder av andre ingredienser. Har du virkelig lyst til å lage ditt eget kattefôr, snakk med en dyreernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med å sette opp en diett som gir katten din riktig mengde og balanse av næringsstoffer.

Rått kjøtt kan også inneholde parasitter og bakterier som salmonella, som kan gjøre katten syk. Derfor bør du som katteeier være ekstra forsiktig med hygienen hvis du bestemmer deg for en rå diett. Vær også svært oppmerksom på bein, da disse kan sette seg fast eller stikke hull i tarmene til katten.

Trenger katter kosttilskudd?

Green info I con

Friske katter som har et komplett og balansert kosthold trenger ingen andre tilskudd. Faktisk kan ekstra tilskudd skape ubalanse og forårsake problemer.

Imidlertid har enkelte katter spesielle ernæringsmessige behov (mtp. vekst, visse medisinske tilstander eller drektighet) og det finnes kattemat som er utviklet for disse spesifikke behovene. Hvis du er i tvil, ta en prat med veterinæren.

Hvor mye fôr skal du gi katten?

orange food icon

Retningslinjer for fôring

Hvor mye fôr du gir katten, avhenger av rasen, aktivitetsnivået og livsstilen. Et godt startpunkt er å følge instruksjonene som gis på emballasjen, men husk at dette er omtrentlige retningslinjer. Den nødvendige mengden vil variere fra katt til katt, avhengig av blant annet størrelse og aktivitetsnivå. Hold jevnlig øye med kattens kroppstilstandspoeng ved å bruke verktøyet vårt, og bruk dette som grunnlag for å justere mengden av fôr du gir katten.

Purina tilbyr flere forskjellige sammensetninger du kan prøve.