Å ta med kattungen hjem

Gode nyheter – det er endelig tid for å ønske den nye kattungen din velkommen hjem!
Å ta med kattungen hjem
Å ta med kattungen hjem
Å ta med kattungen hjem

Før du tar med kattungen hjem

Før kattungen setter poten innenfor døren, bør du finne et rolig og trygt område som den kan ha og bruke som utgangspunkt til å utforske resten av huset. Dette stedet bør være borte fra dagliglivets ståk og støy.

Å innrette kattungen

cat on a pillow

Åpne døren på transportkurven når den står på gulvet, og gi kattungen tid til å komme ut av seg selv. Først vil den som regel gå en runde og lukte på omgivelsene, før den finner seg en seng. Når kattungen har undersøkt alle kriker og kroker, gi den litt kos og se om den trenger å hvile.

Kattunger elsker å sove, noe de også har stort behov for. Etter den spennende bilreisen og utforskingen av det nye hjemmet, trenger kattungen derfor en blund. Motstå fristelsen til å begynne å leke med den med én gang, og gi den muligheten til å utforske på egen hånd og hvile uten å bli forstyrret.

Er det fôringstid kan du tilby den litt mat, men ikke bli overrasket om den ikke spiser noe. Katter mister ofte matlysten en stund hvis de føler seg stresset, men hvis de får tid til å innrette seg, vil apetitten snart komme tilbake. Les mer om å fôre kattungen.

Kattunger elsker å sove, noe de også har stort behov for. Etter den spennende bilreisen og utforskingen av det nye hjemmet, trenger kattungen derfor en blund.

Å møte familien

Når kattungen er uthvilt og føler seg trygg på rommet sitt, er det på tide å møte menneskene i den nye familien. Dette er selvfølgelig et veldig spennende øyeblikk, men forsøk å holde alle sammen rolige. Før kattungen blir introdusert i familien, bør alle sitte samlet på gulvet og bli enige om en regel – at det bare er lov til å røre kattungen hvis den kommer til deg først.

Barna bør ikke slåss eller krangle med hverandre, da det vil skremme kattungen. Hvis kattungen prøver å gjemme seg, lokk den ut med en leke eller en godbit for å oppmuntre den til å være sosial, men ikke prøv å gripe tak i den eller tvinge den ut.

Det kan være lurt å bruke syntetisk feromonspray eller en elektrisk diffuser, som kommuniserer til katten at området er trygt og vil hjelpe den å føle seg avslappet og hjemme. Hvis du bruker diffusere, er det nok å bruke én eller to på forskjellige steder i huset.

cat and owner
purple cat icon

Å møte barna

Hvis du tror at du er glad for den nye kattungen, forestill deg hvor glade barna må være! For å få en god start på vennskapet, vis barna hvordan man løfter og holder kattungen på riktig måte, og hvordan man bør stryke den.

Småbarn kan ofte ‘klapse’ katten istedet for å stryke den, noe som kan være ubehagelig eller smertefullt for en liten kattunge. Lær også barna hvor de bør stryke kattungen – på toppen av hodet og langs ryggen. Selv om magen kan være uimotståelig å ta på når kattungen ruller seg rundt og leker, er de fleste ganske ømfintlige i dette området, og kan klore eller bite deg. Du må også minne barna om å la halen være i fred, og aldri dra i den.

Selv om det kan være gøy å se på kattungen når den sover, trenger den også litt privatliv. Sørg for at den får være i fred når den spiser, går på toalettet eller sover – og hold småbarn borte fra kattetoalettet. Det siste du ønsker, er at barna skal leke med dette.

Vask hendene etter at du har vært i kontakt med kattungen, og spesielt etter at du har rengjort kattetoalettet. Oppmuntre de små til å gjøre det samme.

blue cat icon

Å møte andre kjæledyr

Hemmeligheten i å introdusere den nye kattungen til andre kjæledyr i huset, er tålmodighet. Sett aldri kattungen i en posisjon hvor den kan komme i slåsskamp med andre kjæledyr.

Katter og hunder kan ofte lære å like hverandre, eller i det minste leve sammen uten problemer, men dette gjelder ikke alle typer kjæledyr. Hold alltid kaniner, marsvin, mus, fugler og krypdyr unna kattungen, da den kan oppfatte disse dyrene som et bytte.

Dyr gjenkjenner hverandre delvis gjennom lukt. Derfor bør du prøve å blande dyrenes lukter når du introduserer en kattunge for en hund eller en annen katt. Stryk den ene og deretter den andre, slik at luktene overføres, og bytt også om på liggeunderlagene. På denne måten vil de begynne å assosiere positive ting (å bli kjælt med og sove komfortabelt) med det andre dyrets lukt.

Les flere tips om å presentere katten din for andre kjæledyr. Hvis du har fulgt rådene, men fortsatt har problemer med å integrere kattungen i hjemmet, snakk med veterinæren. Han eller hun vil kunne anbefale en atferdskonsulent.

Når kattungen har slått seg til ro

cat on the floor

Så snart kattungen føler seg trygg, vil den begynne å boltre seg i huset. Pass på hvor du setter foten – den kan dukke opp hvor som helst!

Kattungen vil gjerne leke mye, men trenger også å sove – derfor bør du gi den et rolig sted hvor den kan legge seg uten å bli forstyrret.

Hvis du kan holde fast på en rutine for lek, kos og fôring, vil det hjelpe kattungen å finne seg tilrette.