Beagle

Beagle

Disse robuste og dristige små hundene har et vennlig uttrykk og er kompakte og atletiske. De har en kort pels som er tett og værbestandig, og kommer i en rekke farger og mønstre (se rasestandarden for detaljer). De har en høyde på 33–40 cm og veier fra 10 til 11 kg.

Dog
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Dog
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Drivende hunder og sporhunder
Dog
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Rundt midten av 1500-tallet begynte hunder å bli klassifisert etter deres formål, dvs. mynder, sporhunder osv. Rundt denne tiden fikk en liten hund som var avlet frem for å drepe kanin og hare, navnet "begles", fransk for "skrikhals". Dette refererte til hundens tendens til å bjeffe i gruppe. Den angliserte versjonen er selvsagt "beagle". Rasen strammer fra foxhound, harrier og en liten blodhound kjent som "kerry beagle".

Personlighet

Beagle-hunder har et godt lynne, og siden de er avlet frem for å jobbe sammen i gruppe, kommer de godt overens med andre hunder. De elsker barn, men må eksponeres for katter fra tidlig alder for å utvikle en god relasjon til dem. Beagle er en god vakthund og bjeffer på alt som er uvanlig, selv om den kan foretrekke å begynne å leke med innbruddstyver så snart de har kommet seg innendørs!

Helse

Beagle-hunder er generelt en robust og frisk rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi og en type meningitt ("beagle pain syndrome") forekommer hyppigere i denne rasen.

Mosjon

Beagle trenger mye mosjon – rundt to timer eller mer om dagen. På grunn av det sterke jaktinstinktet bør den ikke gå uten bånd før den er ekstremt godt trent til å komme tilbake på kommando, eller være i et fullstendig lukket område. En måte å holde hunden i god form på, vil være å la den utnytte sitt naturlige sporingstalent. Feltkonkurranser er også populært blant noen beagle-eiere.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Bayersk viltsporhund har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Denne rasen er lett å holde og krever bare en rask gjennombørsting en gang i uken for å fjerne døde og løse hår. Ett lite problem er at beagle-hunder elsker å rulle seg i ting som lukter vondt. Heldigvis er de nokså enkle å bade. Ørene bør kontrolleres regelmessig for å sikre at de er rene og uten infeksjoner.