Balineser

Balineser

Balineseren er en vakker, elegant mellomstor katterase med de samme lange slanke linjene som siamesere. Kroppen er slank og grasiøs, og hodet har en rett profil med store ører som kan ha dusker på. Den har en fin, silkeaktig strømmende pels som kan være fra en til flere centimeter lang, og som ligger flatt mot kroppen. Halen er lang og dunet med mye lengre hår. Balineseren har ingen ullaktig underpels og klassifiseres derfor offisielt som "semi-langhåret". Øynene er lyseblå og orientalske i form og plassering. Pelsen har de samme fargepunktene (ører, ansikt, ben, føtter og hale) og maske som siamesere. I USA er balineser-type katter med ytterligere merker enn de som er akseptert for balineser, kjent som javanesere.

Balinese
  • Pelslengde Lang
  • Krav til pelsstell Mer enn én gang i uken
Balinese
  • Aktivitet Høy
Balinese
  • Støy Høy

Opprinnelse

Balineseren er på mange måter en langhåret siameser. Rasen ble først lagt merke til tidlig på 1900-tallet, da oppdrettere som regel ga bort sine langhårede kattunger. Etter andre verdenskrig ble rasen utviklet og opprinnelig kalt "langhåret siameser", men ble omdøpt til "balineser" på grunn av kattens likhet med elegante, østlige tempeldansere. I 1961 ble balineseren anerkjent i Amerika, men det var ikke før midten av 1970-tallet at balineseren også ble importert til Europa.

Personlighet

Balineserens temperament er likt som siamesere, men enkelte eiere mener balinesere er noe roligere. Det er imidlertid sannsynlig at balineseren vil være nokså ekstrovert og kreve oppmerksomhet fra sine menneskelige følgesvenner. Balinesere er svært høylytte, og det virker nesten som om de snakker med eierne sine. De trenger å være en del av familien, og deres behov for oppmerksomhet betyr at de liker menneskelig selskap og passer for deg som ikke er ute hele dagen.

Helse

På grunn av koblingene til siameser kan balineser-katter ofte lide av lignende arvelige sykdommer.

Opprinnelsesland

Amerika

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Balineseren trenger også regelmessig og hyppig pelsstell for at den vakre pelsen skal holde seg pen og uten knuter og floker. Som alle katter bør denne rasen få vanlige vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller hos veterinær.