Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en rektangulær, mellomstor, muskuløs hund som kommer i to pelstyper: den ene med ganske langt bølget hår og den andre med kortere, harde hår med tettere krøller. Utstillingshunder klippes (på nesen, bakparten og en del av halen). Pelsen kommer i svart, hvit, brun, svart og hvit, og brun og hvit. Voksne hanner har en høyde på 50–57 cm og veier 19–25 kg, og tispene er 43–52 cm høye og veier 16–22 kg.

Portugisisk vannhund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Portugisisk vannhund
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Portugisisk vannhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Den første nedtegningen av en svartpelset, rufsete hund som ligner den portugisiske vannhunden, dateres tilbake til rundt 1100-tallet. De ble avlet frem for å hjelpe fiskerne med å hente nett og hjelpe til med annet arbeid i vannet, for eksempel å bringe et nett til en annen båt. Den ville også beskytte båten når det var nødvendig. Portugisisk vannhund ble mindre populær på 1960-tallet etter hvert som fiskemetodene endret seg og den ikke lenger var nødvendig, men interessen for rasen som utstillingshund og familiekamerat erstattet senere dens tradisjonelle fiskerolle.

Personlighet

Portugisisk vannhund har et jevnt lynne og er en aktiv hund som er dristig og rask til å lære. Den er lojal og årvåken, og er en god vakthund i hjemmet, og selv om den kan være nokså sta hvis den ikke motiveres på riktig måte, er den vanligvis lydig overfor sine kjære.

Helse

Som mange raser kan portugisisk vannhund lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De bør også bli DNA-testet for en sjelden, men alvorlig arvelig hjertesykdom som kan oppstå i rasen.

Mosjon

Portugisisk vannhund trenger minst en time daglig mosjon, helst mye mer. Ikke overraskende er dette en ekte vannymfe som ikke bare svømmer, men som også liker et skikkelig dykk! Sørg for å ha hunden i bånd i områder der vannet ikke er trygt (f.eks. på frosne innsjøer).

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Som allerede beskrevet har portugisisk vannhund to hårtyper. Begge trenger regelmessig pelsstell samt trimming og regelmessig klipping for utstillingshunder. Mange hunder klippes helt kort i en attraktiv "valpelignende" trimming. Oppdretteren vil informere om de fullstendige detaljene for pelsstell når du kjøper valpen, eller du kan selvsagt bruke en profesjonell hundefrisør, selv om dette kommer med en ekstra kostnad.