Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Disse hundene ser utrolig sterke ut, men er likevel velbalanserte og elegante, med en avslappet, stabil og jevn bevegelse som drives av rasens kraftige bakpart. Pyrenéerhund er helhvite eller hvite med flekker av grevling, ulvegrå, sitron, oransje eller brun på hodet, ørene og roten av halen. Minimumshøyden for voksne hanner er 70 cm og vekt 50 kg. Voksne tisper har en høyde fra 65 cm og veier 40 kg.

Pyrenéerhund
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Daglig
Pyrenéerhund
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Pyrenéerhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Rasens eksakte historie er ukjent, men de har gjetet flokker i Frankrike i årtusener, og stammer fra Pyreneene, fjellkjeden som skiller Frankrike og Spania. Fossiler av denne rasen fra før bronsealderen er funnet (1800–1000 f.Kr.). Før den franske revolusjonen kunne man finne rasen som vakthund ved de store slottene i Sør-Frankrike. Nøyaktig hvilke raser som har bidratt til denne rasens sammensetning, er ikke kjent, men ungarsk kuvasz, maremmano abruzzese fra Italia og anatolsk gjeterhund fra Tyrkia er alle sannsynlige kandidater. Den dag i dag arbeider rasen i Frankrike med å vokte sauer og storfe fra rovdyr og tyver.

Personlighet

Pyrenéerhund er ofte kjærlige følgesvenner. De kan imidlertid være aggressive mot andre hunder av samme størrelse. Den stoler ikke på fremmede, og du og familien vil beskyttes mot alle uvelkomne fremmede. Pyrenéerhund kan være egenrådig og sta, og er ikke ideell for førstegangseiere, men krever en mer erfaren eier.

Helse

Pyrenéerhund er en generelt hardfør rase. Som mange andre større raser kan den imidlertid lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Trening av valper må gjøres veldig gradvis for å unngå å overbelaste deres voksende ben og skjøre vev, og selv med voksne hunder må treningen bygges opp gradvis. Når det er sagt, trenger de egentlig ikke særlig mye mosjon for størrelsen, men bør med tiden få løpe fritt uten bånd i tillegg til regelmessige gåturer i bånd.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Pyrenéerhund har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Denne rasen må børstes eller kjemmes grundig en eller to ganger om dagen for å fjerne løse hår. Dette er enda viktigere i perioder med røyting. Hvis du ikke gjør dette, kan pelsen floke seg til, og pelsen kan se matt og usunn ut. Disse hundene krever regelmessig bading, og dette er ingen enkel oppgave!