Your Pet, Our Passion.
Paula

Regulatory & Scientific Affairs Specialist and Veterinarian @Purina

Paula
Ingredienser

Ingredienser

Gå til siden >

Etikettene på kjæledyrfôret inneholder mye informasjon. Hvis du vet hvordan du leser og tyder informasjonen som står der, vil det hjelpe deg med å forstå hva hunde- eller kattefôret inneholder og hvorfor. Merkingen av kjæledyrfôr faller inn under EU-lovgivningen for dyrefôr. Den har ikke sitt eget regelverk, og faller heller ikke inn under reglene for menneskemat. Du bør være spesielt oppmerksom på type kjæledyrfôr (komplett eller tilleggsfôr), sammensetning, tilsetningsstoffer, analytiske bestanddeler og fôringsveiledning.

  • Type kjæledyrfôr. Når du skal velge fôr til katten eller hunden, bør du først se etter om produktet du velger er komplett fullkost eller et tilleggsfôr. Komplett fullkost betyr at produktet inneholder alle næringsstoffene som er nødvendige for daglig ernæring, mens tilleggsfôr (f.eks. godbiter) betyr at du også trenger et annet fôr for å gi ernæringsmessig balanse. I tillegg må du forsikre deg om at fôret egner seg til kjæledyrets livsfase. 
  • Sammensetning. Ingrediensene på dyrefôretikettene er oppgitt i synkende rekkefølge etter innholdets vekt. Hvis du for eksempel ser at kylling er oppgitt som første ingrediens, vet du at kjæledyrfôret inneholder mer kylling enn noen annen ingrediens på listen. Ingrediensene kan deklareres etter kategorier som er definert i forskriften (f.eks. kjøtt og animalske derivativer, korn, mineraler osv.) eller etter individuelle ingredienser (f.eks. kyllinglever, dehydrerte gulrøtter).
  • Tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffer som kan brukes i kjæledyrfôr er blant annet vitaminer, smaksstoffer, konserveringsmidler, antioksidanter og fargestoffer. De klassifiseres etter hvilken funksjon de har. Det er kun tilsetningsstoffer som har gjennomgått en streng sikkerhets- og effektivitetsevaluering, og som er godkjent på EU-nivå, som kan brukes i kjæledyrfôr.
  • Analytiske bestanddeler. Dette viser ernæringsanalysen av katte- og hundefôret når det gjelder protein, fett, fiber og aske. Produkter som inneholder mer enn 14 % fuktighet vil også deklarere fuktighetsnivået.
  • Fôringsveiledning. Etikettene på kjæledyrfôret har fôringsveiledninger som hjelper deg med å fastslå hvor mye og hvor ofte du skal fôre katten eller hunden hver dag. Det kan hende du trenger å justere mengden for å opprettholde kjæledyrets ideelle kroppstilstand, basert på alder, aktivitetsnivå og størrelse.