Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Løpetid hos hunder
Fôring av hunden og små hunders spesielle behov

Fôring av hunden og små hunders spesielle behov

6 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Les om faktorer som påvirker hundens fôring, og de spesielle ernæringsmessige behovene hos små hunderaser!

Sunn ernæring betyr at hunden får i seg riktige næringsstoffer i forhold til størrelse og spesielle behov. Alle hunder har selvsagt de samme grunnleggende ernæringsmessige kravene – protein for å støtte vekst og vitalitet, karbohydrater for å få energi, og grønnsaker som en kilde til vitaminer og fiber. Imidlertid har små hunder (små raser, voksenvekt <10 kg) spesielle ernæringskrav. De har betydelig høyere forbrenning enn det store hunder har, og trenger derfor mer energitett fôr.

For eksempel trenger en pomeranian dobbelt så mye kalorier per kilo som en grand danois! Velg derfor alltid et hundefôr som er spesielt utviklet til små hunder. Sørg også for at rent vann alltid er tilgjengelig, da det sikrer god hydrering, bidrar til å regulere kroppstemperaturen og er helt avgjørende for at kroppens celler fungerer.

Tørrfôr...

De fleste hundeeiere gir hundene sine hovedsakelig tørrfôr, men antallet som gir våtfôr eller blander våt- og tørrfôr, er stigende. Alle disse alternativene kan være ernæringsmessig balanserte. Det er viktig å ta hensyn til om pakken inneholder «fullkost» eller «tilleggsfôr», da det sistnevnte alene ikke er nok til å imøtekomme hundens ernæringsmessige behov. Som regel spiser hunder gjerne både tørr- og våtfôr, og det er mange fordeler med begge. Fordelen med tørrfôr er at det er lett å bruke: Velger du biter av høy kvalitet som hovedfôr, sikrer det at hunden får i seg alle næringsstoffene den trenger. Harde biter bidrar også til å rengjøre tennene og tannkjøttet. Det er enkelt å måle opp riktig mengde fôr, og fôret holder seg også lenge etter at det er åpnet.

Eller våtfôr?

Mange dyreeiere gir våtfôr i tillegg til tørrfôr, enten som egne måltider, eller ved å blande det med tørrfôr. Å blande tørt og vått gir mer smak, noe som kan hjelpe med å få kresne hunder til å spise. Våtfôr holder seg ikke bra lenge etter åpning (maks. 24 timer), så små poser (som regel 100 g) kan være praktisk, særlig for små hunder. Våtfôr inneholder også væske, hvis det virker som om hunden ikke drikker nok. Du kan fôre hunden med bare våtfôr, men i så tilfelle bør du huske å rengjøre tennene med tannprodukter eller pusse tennene.

Fôring av seniorhunder

En liten hund regnes som aldrende/senior ved 8 års alder, og en større hund et år eller to tidligere. Med alderen oppstår det noen fysiologiske endringer som ikke nødvendigvis er synlige. For eksempel kan hjernens evne til å omdanne glukose til energi avta. Seniorhunder er også mer utsatt for både over- og undervekt, derfor er det viktig å forsøke å bevare muskelmassen og minimere fettansamling. Kostholdet til en seniorhund bør inneholde passende mengder proteiner og fett i forhold til hundens individuelle behov.

Gjør endringer gradvis

Du bør alltid gjøre endringer i hundens kosthold gradvis, slik at hundens fordøyelsessystem kan tilpasse seg endringen. Det anbefales å bruke en uke på å skifte tørrfôr. For hver dag som går kan du blande mer og mer av det nye fôret med hundens gamle fôr, helt til det gamle fôret er fullstendig erstattet med det nye. Du kan når som helst gjøre en smakstest med en liten porsjon. Små hunder har som regel sterke personligheter, og kjæledyret ditt vil ganske sikkert si klart og tydelig fra om hvilket fôr det liker og ikke liker.

Hundens energibehov varierer i ulike livssituasjoner

Det er viktig å gi hunder fôr som passer til livsfasen de befinner seg i. Valper av små raser blir voksne i løpet av 9–12 måneder, avhengig av rasen, mens store og svært store raser kan bli voksne i 18–24 måneders alder. Valper bør alltid gis Junior-fôr for å støtte den viktige vekstperioden. Ved fôring av voksne hunder bør du forsøke å bevare hundens ideelle kroppsbygning, da det er viktig å holde hunden slank. Energibehovet blir påvirket av alder, forbrenning, sterilisering, aktivitet og miljø, for å nevne noe.

Får hunden min riktig mengde fôr?

Fôringsanbefalingene som gis på hundefôrproduktene er alltid et forslag basert på hunders gjennomsnittlige energibehov. Den enkleste måten å finne ut om hundens kosthold stemmer overens med aktivitetsnivået, er å undersøke hundens kropp regelmessig og holde øye med kroppsbygningen. Dette kan du gjøre ved å kjenne på sidene til hunden. Du bør være i stand til å føle ribbeina, og de skal ikke være dekket av overflødig fett. Hvis du ser ned på hunden ovenfra, skal midjen være synlig bak ribbeina, som om den var den smaleste delen av et timeglass. Sett fra siden skal hundens mage trekke seg lett oppover rett bak ribbeina under bekkenet. Det er lett å gi for mye fôr til en liten hund. Når du har bestemt hvor mye den lille hunden trenger å spise i løpet av en dag, kan du dele det opp i 2 til 4 måltider. Prøv å ikke gi hunden mer enn det, ellers kan det hende den blir vant til å tigge etter mat. Hvis du gir hunden godbiter, husk å redusere det neste måltidet med tilsvarende mengde. Lekkerbiskener må ikke være erstatning for mer enn 10 prosent av det daglige energibehovet til den lille hunden.

Spesielle trekk hos små hunder: små munner og kresenhet

Velg et fôr som er spesielt utviklet for den lille hunden – både på grunn av de ernæringsmessige forskjellene og den mindre størrelsen på bitene. De mindre bitene passer til hundens lille munn og er lette å tygge og svelge. I tillegg til en liten munn har små hunder også en liten mage, derfor er det passende med små porsjoner flere ganger om dagen. Vanligvis anbefales det 2–4 porsjoner per dag. Særlig for kresne hunder kan det hjelpe å gi flere små porsjoner i løpet av dagen. Små hunder er ofte mer kresne i matveien enn større hunder. Velg et fôr av høy kvalitet for å sikre god smakelighet. Du kan gi mer smak til tørrfôr ved å blande det med våtfôr. Du kan også forsøke å varme våtfôret litt før servering, da det frigjør aromaen i fôret og kan vekke hundens appetitt. Server fôret på et stille og rolig sted uten andre stimuli. Husk at du bør kontakte veterinæren hvis hunden går ned i vekt, eller hvis pelsen mister glansen.