Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
hund puster ut i kald luft

Dårlig ånde hos hunder

4 minutters lesing
Dentalife logo
Sponsored by Dentalife
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Sammen med en logrende hale og gjørmete poter, kan mange av oss anta at dårlig ånde hos hunder bare er en annen hverdagslig hundeegenskap.

Men dårlig ånde hos hunder kan faktisk være et tidlig tegn på noen tannhelseproblemer. Akkurat som oss kan også hunder ha tannproblemer. Men siden de ikke kan gå til tannlegen for en sjekk, er det vårt ansvar som eiere å sørge for at de er friske.

Helseproblemer forbundet med dårlig ånde hos hunder

Siden hunden din ikke kan fortelle deg det selv, kan det være vanskelig å si om den har problemer med tannhelsen. Derfor er det viktig å vite hvilke tegn du bør se etter. Dårlig ånde hos hunder er et av de første tegnene på at noe kan være galt.

Dårlig ånde hos hunder betyr ikke alltid at det er et helseproblem, men det er viktig å utelukke det. Hvis du merker at hunden din har dårlig ånde, er det verdt å ta en tannsjekk og se etter de andre symptomene nedenfor. Hunder kan ha midlertidig dårlig ånde fra noe de spiste, men det burde ikke være et langsiktig problem.

Det er to vanlige tannhelseproblemer forbundet med dårlig ånde hos hunder: tannkjøttbetennelse (gingivitt) og tanntap.

Gingivitt hos hunder

Et tannhelseproblem som påvirker både hunder og mennesker, gingivitt er en betennelse i tannkjøttet når de reagerer på plakk som bygger seg opp på tennene. Gingivitt kan ofte være en årsak til dårlig ånde hos hunder. Andre symptomer på gingivitt hos hunder er rødhet, hevelse og til og med blødning i tannkjøttet.

Gingivitt hos hunder er ganske vanlig - mer enn 80 % av kjæledyr over tre år vil oppleve problemet. Det kan påvirke små hunderaser (som chihuahuaer) tidligere. Finn ut mer om symptomene og behandlingen av gingivitt her.

Gingivitt kan vanligvis reverseres med god munnhygiene som å pusse hundens tenner og bruke tanntygger, men kan utvikle seg til tanntap hvis den ikke behandles. Den beste måten å unngå problemet på er å ta godt vare på hundens tenner.

Inkludert å gi hunden en daglig Purina® DentaLife®-tyggepinne.

Tanntap hos hunder

Periodontal sykdom kan forårsake dårlig ånde hos hunder og er en gruppe tannproblemer som påvirker vevet som støtter hundens tenner – som tannkjøttet og kjevebenet.

Tannråte hos hunder er forårsaket av usynlige lommer som samler bakterier mellom hundens tenner og tannkjøtt, som er den første fasen av utviklingen av tannråte.

Plakkoppbyggingen forårsaker deretter gingivitt og fortsetter å påvirke omkringliggende vev. Den siste fasen av sykdommen er bentap og tannfjerning, og kan til og med utvikle seg til andre problemer som påvirker hele kroppen, inkludert hundens hjerte-, lever- og nyrefunksjon.

Det er noen få faktorer som gjør enkelte hunder mer utsatt for tannråte, for eksempel rasen deres, justering av tenner og om de tygger på harde gjenstander. Det er imidlertid skritt du kan ta for å minimere disse risikoene – nøkkelen er å holde hundens tenner rene med regelmessig børsting og kanskje en daglig Purina® DentaLife®-tygging.

Du bør også ta hunden med til veterinæren hvis du tror den har noen tannproblemer eller vedvarende dårlig ånde. For flere råd, les guiden vår til å pusse hundens tenner.