Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
Golden Labrador retriever med rød krage og åpen munn

Ta vare på tennene til valper, voksne og eldre hunder

4 minutters lesing
Dentalife logo
Sponsored by Dentalife
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Vi vet alle at det er viktig å ta vare på en hunds tenner. Men visste du at hunden din trenger forskjellige typer tannpleie på forskjellige stadier av livet?

Valper har sensitive og sårbare tenner. Av denne grunn bør tennene deres behandles med forsiktighet. De unge tennene deres er kanskje ikke sterke nok enda til å håndtere visse tannprosedyrer. På samme måte er ikke tennene til voksne hunder like skjøre og tåler derfor andre former for stell. Tannpleie er spesielt viktig her, for i motsetning til valper må tannsettet deres vare livet ut. Eldre hunder har en tendens til å ha en høyere risiko for tannsykdommer fordi tennene ofte er mer skjøre og har slitt ned over tid.

Les videre for å oppdage de forskjellige stadiene av tannpleie.

Valpens tenner

Å ta vare på valpens tenner kan være vanskelig. Munnen og tennene deres vokser stadig og gjennomgår endringer, noe som gjør det viktig å holde styr på valpens tannhelse.

Ved 3-4 ukers alder burde valpen din ha begynt å vokse sitt første sett med tenner. Akkurat som mennesker, vokser hunder et sett melketenner før deres voksne tenner kommer gjennom. Når de først har kommet gjennom, tar det vanligvis ytterligere 3-4 måneder før de faller ut og voksne tenner begynner å ta plass. Selv om melketenner ikke er permanente, er det likevel viktig å ta vare på dem.

Følgende tips nedenfor bør bidra til å holde valpens tenner sunne i løpet av det første året:

Sjekk tennene regelmessig – Fordi valpens tenner endres konstant, er det viktig å sjekke dem minst en gang i uken. Dette vil tillate deg å identifisere om det er noen tidlige tegn på at en tilstand utvikler seg i hundens munn.

Gi valpen leker – Det er viktig å sørge for at hunden din har tyggeleker mens den går gjennom sin tannprosess. Tyggeleker vil ikke bare bidra til å holde hundens tenner rene, men vil også lindre smerten ved tenner.

Pass på at tennene har falt ut – Etter ca. 3-4 måneder skal valpens tenner ha begynt å falle ut. Du bør ta med valpen til veterinæren hvis hundens tenner ikke har begynt å falle ut nå.

Pusse tennene – Å pusse tennene til valpen fra en ung alder er veldig viktig. Ikke bare hjelper det med å ta vare på tennene deres, men det får dem også vant til ideen om å pusse fra en ung alder. Vi anbefaler at du starter med å sakte gni fingrene over valpens munn. Når du har mestret dette, kan du begynne å bruke tannkrem og etterhvert en tannbørste. Husk å rose og belønne hunden din etter hver ryddeøkt.

Brown dog sitting with a Dentalife stick in it's mouth

Voksne hjørnetenner

Når hunden din blir omtrent 12 måneder gammel, begynner den sitt voksne liv. Dette betyr at de vil ha et fullt sett med tenner som må tas godt vare på, da de ikke vil vokse et nytt sett. Dette gjør hundetannpleie til en viktig del av voksenlivet.

Purina® DentaLife® Tyggepinner– Når en hund fyller ett år, kan de begynne å nyte vårt utvalg av DentaLife® tanntygger. Hver av tanntyggene våre har en seig porøs tekstur og bidrar til å redusere oppbygging av tannstein i hundens munn. Dentalife® er laget av sunne ingredienser og med velsmakende kylling betyr det at hunden din også får en godbit!

Rengjør hundens tenner – Nå som hunden din har gått inn i voksenfasen, er børsting enda viktigere. Ideelt sett bør du ha som mål å pusse hundens tenner hver dag, men selv to ganger i uken vil gjøre en forskjell. Når du rengjør hundens tenner, prøv å sørge for at børsten er i en vinkel på 45°. Les mer om rengjøring av tennene her.

Vanntilsetningsstoffer – Vanntilsetningsstoffer er en relativt ny oppfinnelse som hjelper til med å holde hundens munn ren og frisk pust. Selv om disse tilsetningsstoffene er en fin måte å bidra til å forbedre en hunds tannhelse, bør de brukes sammen med børsting og daglige tyggepinner hvis du velger å bruke dem. Spør din veterinær for mer informasjon.

Senior hundens tenner

Det er spesielt viktig å sørge for at seniorhundens tenner og tannkjøtt er sunne og sterke. Dette er fordi eldre hunder har mye høyere risiko for tannkjøttproblemer enn yngre hunder.

Tannråte hos eldre hunder - "karies" eller hull i en tann, kan være et problem for noen eldre hunder. Derfor er det viktig at du regelmessig sjekker hundens munn, da de kan føre til smerte og tanntap.

Tanntrekking – Når en hund blir eldre, kan det hende at de må fjerne tennene. Tannekstraksjonsprosessen involverer generell bedøvelse, og selv om det vanligvis er helt trygt, kan dette være forvirrende for din eldre hund.

Vanlig tannpleierutine – Det er viktig å sørge for at du utfører hundens vanlige tannpleierutine fra voksen alder til seniorliv. Dette betyr regelmessig børsting og bruk av tannskyllinger når det er nødvendig. En DentaLife®-tyggepinne om dagen vil også bidra til å holde hundens tenner sunne når de er eldre.

Finn ut mer om hull i hundens tenner, hva de er og tips om hvordan du kan forebygge dem.