Your Pet, Our Passion.
Valp i veterinær venterom med veterinær og eier

Kirurgisk versus kjemisk kastrasjon hos hunder

6 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Kastrering eller sterilisering er en av de eldste og mest vanlige prosedyrene som utføres av veterinærer over hele verden. Dette brukes som en måte å sterilisere hannhunder for å hindre dem fra å reprodusere. Kastrering er noe mange hundeeiere vurderer for deres eget kjæledyrs helse og velvære. Men hva er kirurgisk og kjemisk kastrering av hunder, og hvilken prosedyre bør du velge om du bestemmer deg for å sterilisere hunden din? Les videre for å lære mer om disse to forskjellige, men like effektive teknikkene.

Hvorfor kastrere en hannhund?

Akkurat som med vaksinasjoner, er kastrasjoner rutinemessige prosedyrer utført av en veterinær. Sammen med eieren vil de bestemme om det skal utføres en kjemisk eller kirurgisk operasjon. Her er noen av grunnene til at du kan velge å kastrere valpen din.

 • Bekjempelse av overpopulasjon

Dyreoverpopulasjon er nå et globalt problem som resulterer i millioner av hunder som ikke har et kjærlig hjem hvor de blir tatt vare på. Kjemisk kastrering i hunder kan bidra til å redusere antall hjemløse hunder og sikre at uønskede hunder blir en ting som tilhører fortiden.

 • Medisinske årsaker

Vi ønsker alle et sunt kjæledyr, men testikkelkreft og prostatasykdom er begge problemer som kan påvirke hunden din. Disse kan imidlertid begge forhindres ved kastrering. Hormonelle sykdommer som perianale adenomer kan også holdes i sjakk gjennom denne prosedyren og hjelpe din pelskledde venn leve et langt og sunt liv.

 • Stoppe eller forhindre atferdsproblemer

Testosteron, det mannlige kjønnshormonet, kan være årsaken til forskjellige problemer hos mannlige hunder. I tillegg kan testosteron også være en årsak til aggresjon, urinmarkering, eller forhøyet seksuell adferd. Ved kastrering av hunder kan disse problemene unngås, og det er spesielt nyttig hvis du har mer enn én hund hjemme. 

Som nevnt tidligere, er det to måter du kan utføre kastrering: du kan enten velge en kjemisk eller en kirurgisk metode. Men først, la oss finne ut hva hver av dem innebærer, slik at du kan velge det beste alternativet for din pelskledde venn.

Hva er kjemisk kastrering hos hunder?

Kjemisk kastrering er et midlertidig kastreringsvalg som ligner mikrochipping. Det varer enten 6 eller 12 måneder, noe som betyr at det er fullstendig reversibelt. Behandlingen kommer i form av et lite implantat som legges inn under hundens hud, og i motsetning til andre medisinske prosedyrer, krever den ikke anestesi. Generelt kan det utføres på hunder i alderen mellom 3 og 10 måneder.

Etter inngrepet vil implantatet sakte frigjøre et syntetisk hormon som undertrykker hundens fertilitet. Det er heller ikke nødvendig å fjerne implantatet fordi hormonet til slutt vil gå over. Du kan imidlertid velge å fjerne det hvis du ønsker å avle hunden din eller hvis kjæledyret ditt har noen bivirkninger på implantatet.

Fordeler med kjemisk kastrering

 • Reversibel
 • Lavere kostnad
 • Hindrer helseproblemer
 • Krever ikke anestesi
 • Svært rask legning fra prosedyren
 • Svært effektiv til å redusere uønsket atferd
 • Hindrer uønsket avl
 • Det trenger ikke fjernes

Ulemper med kjemisk kastrering

 • Det forårsaker permanente hormonelle endringer
 • Kan gi mulige bivirkninger
 • Har ingen umiddelbar effekt

Mulige bivirkninger

Som med de fleste prosedyrer, kan kjemisk kastrering hos hunder ha noen mulige bivirkninger. Dette betyr ikke at hunden din vil oppleve dem 100% av tiden, men det avhenger av hver hund og hvordan kroppen deres reagerer på implantatet. For å bli forberedt, sjekk ut noen av de mulige bivirkningene som er beskrevet nedenfor.

 • Noe hevelse eller rødhet på injeksjonsstedet, men dette bør forsvinne noen få timer senere og hunden din bør ikke oppleve mye ubehag.
 • Permanent infertilitet. Selv om det er sjeldne tilfeller, er det en liten mulighet for at hundens fertilitet kan påvirkes permanent.
 • Endringer i energinivå og vektøkning. Etter prosedyren har hunder vanligvis en tendens til å ha redusert energinivå som kan resultere i at de legger på seg noen ekstra kilo. Det er viktig at du overvåker hundens aktivitet og sørger for at den får nok mosjon.
 • Pelsen forandrer seg. Det er en tendens til at hunder utvikler et dunete lag etter kjemisk kastrering, men dette bør ikke være en betydelig eller merkbar endring.

Hva er kirurgisk kastrasjon hos hunder?

I motsetning til kjemisk kastrasjon er den kirurgiske kastrasjonsprosedyren irreversibel. Denne teknikken medfører at begge testiklene fjernes, og dermed elimineres hundens evne til å reprodusere seg fullstendig og permanent. Selv om det er en rutinemessig prosedyre, krever det fremdeles generell anestesi og kan bare utføres når testiklene til kjæledyret ditt faller ned fra innsiden av magen til pungen, som inntreffer omtrent ved 2 måneders alder.

Etter fjerning av testiklene, vil veterinæren lukke området og sjekke hunden for å se om ytterligere smertestillende eller annen type behandling er nødvendig. De fleste hunder vil føle seg søvnige etter inngrepet på grunn av anestesi, slik at de vil kreve noen timer med søvn og hvile til de er helt våkne og i stand til å gå.

Når hunden din er hjemme, vil den trenge konstant oppfølging slik at den ikke overbelaster seg selv. Hvis alt går bra, vil de få fjernet stingene etter noen få dager, og de bør være normale igjen om 1 eller 2 uker.

Fordeler med kirurgisk kastrering

 • Irreversibel
 • Hindrer helseproblemer
 • Svært effektiv til å redusere uønsket atferd
 • Hindrer uønsket avl

Ulemper med kirurgisk kastrering

 • Det kan føre til komplikasjoner under eller etter operasjonen
 • Langsom legingsprosess
 • Krever anestesi og etteroppfølging
 • Høyere kostnader inkludert post-kirurgisk medisinering

Mulige bivirkninger

Hvis hunden din har en god helse, er sjansen for at de opplever noen alvorlige komplikasjoner lav. Det er imidlertid best å være klar over det faktum at noen komplikasjoner kan oppstå, selv om de er sjeldne. Nedenfor ser du noen mulige eksempler som du kan være oppmerksom på.

 • Infeksjoner. Postkirurgisk behandling og oppfølging er nøkkelen for å sikre at hunden din ikke opplever komplikasjoner. En nakkekrage vil sannsynligvis komme godt med for å hindre at hunden slikker sårene eller klør på skorper.
 • Anestesisiko. Hunder kan få oppkast eller til og med hjertestans etter at de våkner fra anestesi. Noen hunder er mer utsatt for disse problemene på grunn rase, alder eller helse. Men veterinæren vil være der når de våkner og vil hjelpe til om nødvendig.
 • Vektøkning eller mageproblemer. Disse problemene er de samme som de som kan resultere fra kjemisk kastrering i hunder. Sørg derfor for at du justerer hundens kosthold etter operasjonen og juster matinntaket for å unngå vektøkning. Hvis du merker at de begynner å gå ned i vekt, kan du sakte øke mengden mat du gir dem.
 • Hevelse eller blødning. Det er mer sannsynlig at dette forekommer hos eldre hunder eller i tilfeller der hunden er for aktiv etter operasjonen.

Hvilket alternativ bør jeg velge?

Begge disse alternativene er gode i forhold til effektivitet. Avhengig av dine preferanser og hundens behov, kan du enten gå for den midlertidige eller permanente løsningen. Du bør vurdere alle fordeler og ulemper og ta din beslutning basert på hva som ville være mest gunstig for hunden din.

Husk også å kontakte en veterinær før du bestemmer deg. Det er den beste personen til å gi deg råd og forklare i detalj hva hver prosedyre innebærer.

Trenger du mer informasjon? Sjekk svarene på noen av de vanligste spørsmålene om kastrering fra hundeeiere her.