Your Pet, Our Passion.
Å hjelpe katter med å bli kvitt fobier

Å hjelpe katter med å bli kvitt fobier

3 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Kattens overlevelsesinstinkt holder den ofte unna trøbbel, men av og til kan den utvikle en urasjonell fobi. Heldigvis finnes det måter du kan hjelpe den redde katten din, og hindre at unødvendig frykt utvikler seg.

Katten har et imponerende overlevelsesinstinkt som er litt av grunnen til at den er så flink til å ta vare på seg selv ute i naturen. Når katter blir skremte, vil de fleste flykte fra alt som kan utgjøre en trussel, eller finne et gjemmested til faren er over, og revurdere situasjonen på avstand i stedet for å se frykten i hvitøyet.

Imidlertid kan dette instinktet utvikle seg til en mindre rasjonell fobi, der katten frykter noe som du vet er trygt. Kattens velbefinnende kan påvirkes av dette stressmomentet hvis det er sterkt og stadig gjentar seg. Det finnes mange ting du kan gjøre for at katten skal føle seg helt trygg i sitt eget hjem, særlig hvis du gjenkjenner tegnene på at katten er redd.

Begynn med å gjøre katten vant til ting mens den er liten. Slik kan du hjelpe den gjennom oppveksten til ikke å bli redd for lyder som torden, fyrverkeri, reiser eller besøk av fremmede. Nøkkelen er å venne katten til disse harmløse (men tilsynelatende ‘truende’) tingene mens den er i en lettpåvirkelig alder, før den begynner å oppfatte disse forstyrrelsene som alvorlige trusler. En uredd kattunge vil som regel vokse opp til å bli en uredd (og derfor mindre stresset) katt.

Et tilfluktssted for katten når den er alene hjemme

Noen katter blir nervøse når de er alene i huset, derfor vil et lite krypinn kunne gi dem et trygt sted å oppholde seg til du kommer tilbake. Se på det som å krølle seg sammen i senga – et sted hvor den nervøse katten kan føle seg varm, trygg og ha kontroll over situasjonen.

Sørg for at katten har et komfortabelt sted å gjemme seg som kan være et tilfluktssted når den trenger det. En pappeske med et varmt teppe og et lite hull hvor katten kan krype inn og ut, kan plasseres ved siden av varmtvannsberederen eller i en dyp vinduskarm og kan være et trygt og billig skjulested for en engstelig katt.

Et slikt tilfluktssted vil gi katten ro i sinnet og være et sted den kan føle seg trygg. En syntetisk feromonspray eller elektronisk diffuser kan hjelpe med å forsterke kattens følelse av velvære og sikkerhet. Spør veterinæren om flere råd og om dette kan være til hjelp for den stressede katten din.

Hvis du har en skremt og stresset katt bør du ikke følge etter den, selv ikke for å berolige den – det trygge skjulestedet gir katten all den trøsten den trenger. Det beste du kan gjøre hvis du merker tegn på at katten er redd, er å fortsette som normalt, men forsikre deg om at du vet hvor katten er og at den er trygg.

Er katten din redd for mennesker?

Det er uvanlig at en frisk og godt sosialisert katt eller kattunge skal være redd for fremmede personer. Litt skepsis i starten er naturlig, men katten bør snart forstå at nye mennesker kan være en ekstra kilde til kos, lek og til og med godsaker! Hvilken bedre grunn har katten til å få seg nye venner?

Naturligvis er situasjonen annerledes for usosialiserte og ville katter, eller katter som har blitt behandlet dårlig tidligere. Dessverre assosierer ikke alltid disse kattene mennesker med hyggelige opplevelser, og vil instinktivt være på vakt. Dårlige opplevelser med tidligere eiere eller andre personer kan forklare hvorfor du har en engstelig katt, noe som du bør ha i bakhodet. Dette kan være tilfelle hvis katten din har blitt omplassert fra et dyremottak som voksen.

Derfor er det så viktig med tidlig sosialisering hos kattunger – særlig med de som har kommet fra dyremottak. Desto flere varierte positive opplevelser en kattunge har fått fra tidlig alder, desto mindre sjanse er det for at den blir engstelig i fremtiden.

Katter som er redde for dagligdagse hendelser som at gjester kommer på besøk, er vanskelige å behandle, men du kan utvilsomt bidra til å redusere stressnivået og oppleve forbedring med litt tid og tålmodighet. Søk hjelp hos veterinæren eller spør om å bli henvist til en atferdskonsulent så snart som mulig hvis du merker at katten din er engstelig.

Fobi hos eldre katter

Hvis du har en eldre katt (som er over sju år gammel), vil den trolig være mer avhengig av deg for trygghet og sosialisering. Den eldre katten vil kanskje ‘snakke’ mer til deg enn da den var ung, men prøv å ikke gi den for mye oppmerksomhet, da du ikke vil forsterke avhengighetsfølelsen eller oppmuntre til tillært hjelpeløshet. Spar trøsten og kosen til katten virkelig trenger den, og da kan du dulle med den så mye du vil!