Your Pet, Our Passion.
Fôr til kresne katter
Den beste maten til kattungen din

Den beste maten til kattungen din

8 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Du har ønsket en ny pelskledd venn velkommen til familien – gratulerer! Når du har hjulpet den nyankomne å slå seg til ro i sitt nye hjem, vil du gjerne vite hvordan den kan vokse seg sterk og sunn.

Den kan være liten ennå, men kommer til å vokse – raskt! I løpet av seks måneder vil den ha nådd 75% av kroppsvekten til en voksen katt, noe som gjør det svært viktig å fore den med næringsrik mat.

For å kunne hjelpe i denne viktige perioden har Purina Pet Care-teamet laget noen nyttige tips som hjelper deg med å velge riktig kattemat.

Hvilken mat bør kattungen få:

Det kan virke som om det er enormt mye mat å velge mellom selv for kattunger, men den gode nyheten er at det finnes en type mat som passer for kattungen uansett livsstil og forhold.

Den beste maten for kattunger er den som har blitt utviklet spesielt for deres aldersgruppe. Mat for kattunger er laget med et svært høyt nivå av proteiner, som er nødvendig for god vekst, i tillegg til høye nivåer av kalsium, magnesium, fosfor, sink og jern for å bidra til sterke bein og tenner. Maten inneholder også mer vitamin C og E, som hjelper til med å styrke det naturlige beskyttelsessystemet.

Med mindre det påvirkes av en medisinsk tilstand, er det opp til deg (og din nye pelskledde venn, selvfølgelig) å bestemme om du vil gi kattungen tørrfôr eller våtfôr, eller en blanding av begge.

 

Fordeler med tørrfôr

 • Tørrfôr til kattungen er enkelt å måle opp og bruke, og har lengre holdbarhetstid etter åpning enn våtfôr.
 • Det hjelper også med å holde kattungens tenner sunne. Du kan forvente at kattungen tygger tørrfôr bedre, og det kan hjelpe til med å fjerne tannsten hos eldre kattunger.
 • De små bitene i de fleste typer tørrfôr gjør det lettere for kattungen å tygge og svelge.
 • Du kan gi kattungen din akkurat den mengden den trenger.

Fordeler med våtfôr

 • Noen kattunger foretrekker simpelthen lukten og konsistensen på våtfôr, siden det lukter sterkere og er bløtere enn tørrfôr.
 • Våtfôr kan også være veldig lettvint med porsjonspakker og begere som gir kattungen et ferskt måltid som er enkelt å servere.
 • Kattungen vil få i seg mer vann.

Hvordan skal kattungen mates?

Katter er vanedyr, derfor bør du etablere en fast rutine så fort som mulig, noe som er best både for deg og kattungen. Gi kattungen mat på samme sted og til samme tid hver dag, i et stille område hvor den kan slappe av, og i god avstand til kattetoalettet.

Velg en flate som lett kan rengjøres, eller bruk en matte som underlag. Bruk alltid en ren matskål, siden katter tross alt er veldig særegne vesener. Noen kattunger foretrekker kanskje å spise fra en flat skål eller tallerken – og dette kan også motvirke at de spiser for fort!

Hvis du har mer enn én kattunge, sørg for å ha litt avstand mellom matskålene for å unngå konfrontasjon. Hvis kattungene dine virkelig ikke kommer overens, kan det være nødvendig å ha to forskjellige spiseområder for å bevare freden.

Servering og oppbevaring av mat

Når det gjelder fôring av katten, server helst våtfôr (bokser/begere/poser) som har romtemperatur, da det lukter bedre og er lettere å fordøye. Dette betyr at du bør ta det ut av kjøleskapet cirka en time før fôring. Du kan bruke mikrobølgeovnen til å varme maten raskt, men den bør ikke bli særlig varm.

Våtfôr skjemmes fort, så unngå å la det stå ute for lenge. Våtfôr som er åpnet bør brukes innen 24 timer, selv om det oppbevares i kjøleskapet.

Tørrfôr kan på den andre siden stå fremme hele dagen uten at det forderves. Oppbevar fôret på et rent og tørt sted, helst i en lufttett beholder eller en boks som kan åpnes og lukkes, da dette bevarer smak og aroma.

Hvor mye mat bør du gi kattungene?

Kattungene kan vokse raskt og ha en enorm apetitt – men øynene kan være mye større enn de små magene. Her er noen tips som kan hjelpe deg til å finne ut hvor mye mat du bør gi kattungen din.

 • Fire små måltider om dagen er ideelt etter at kattungen er avvent morsmelk. Hvis livsstilen din gjør det vanskelig for deg å fôre kattungen fire ganger om dagen, kan du gi den tre måltider og legge ut litt ekstra tørrfôr. Helst bør du bare gi kattungen tørrfôr – da slipper du å bekymre deg for at maten står ute hele dagen, siden den tåler det.
 • Ettersom kattungen blir eldre, reduser måltidene til tre ganger om dagen. Når den er seks måneder gammel kan du fôre den kun to ganger om dagen. Husk at katter er utviklet til å kunne spise lite og ofte – så i motsetning til hunder trenger de mer enn ett måltid om dagen!
 • Les alltid instruksjonene utenpå kattematen, men vær klar over at de kun er ment som et utgangspunkt. Du kan forhøre deg hos Purina Pet Care-teamet hvis du er usikker på hvor mye mat du bør gi kattungen. Det aller viktigste er at kattungen din ivaretar en slank og sunn kroppstilstand. Bruk verktøyet vårt for måling av kroppstilstand for å holde øye med formen til kattungen, og sjekk alltid med veterinæren hvis du tror at den er over- eller undervektig.

Å gi kattungen godbiter

Komplette dietter med hovedmåltider inneholder alle næringsstoffene kattungen trenger, slik at du skal slippe å måtte gi den flere tilskudd. Noen typer mat, som godbiter, snacks og ren kjøtt-/fiskebasert mat (ekstra måltider) er ikke ernæringsmessig balansert i seg selv. Hvis du gir kattungen din ekstra måltider, sørg for at den i tillegg har en balansert diett.

Å gi kattungen godsaker kan virke som den perfekte måten å knytte bånd på, men siden den fortsatt er i vekst er det flere ting du bør huske på.

Matrester er ikke alltid bra for kattungen. Menneskers mat er ofte fet og kaloririk, men lav på de næringsstoffene som kattungen trenger. Noe kan faktisk være skadelig både for små og store katter og kunne gi urolig mage.

De fleste kattegodterier er ikke laget for kattunger og kan ha veldig høyt kaloriinnhold. Den store størrelsen kan også forårsake kvelning.

Det er best å vente med å gi kattungen godteri til den er litt større, og selv da må du passe på at godsakene egner seg til kattunger. Når kattungen er gammel nok til å få godteri og snacks bør det ikke utgjøre mer enn 10-15% av det daglige kaloribehovet, og du bør redusere hovedmåltidet med tilsvarende mengde.

Kresne kattunger

Hvis du har en kattunge som ikke vil spise maten sin, er du ikke alene! Mange katter har sine favoritter når det gjelder smak og konsistens, og kan ta avstand fra maten om noe endrer seg. Hvis katten din plutselig ikke vil spise, bør du gjøre en avtale med veterinæren, da det kan være tegn på et underliggende problem.

Du kan oppmuntre en kresen kattunge til å spise ved å:

 • Endre fôringstiden til etter at resten av husholdningen har spist, og la katten spise i et stille område uten stress og bråk. Du kan også prøve å skifte fra våtfôr til tørrfôr, eller finne en ny smak.
 • Sørg for at matskålen er ren – katter og kattunger kan mislike gammel mat. Prøv å bruke en flat skål eller tallerken.
 • Tørrfôr absorberer fuktighet og blir dårlig, spesielt i varmt vær – sørg for å bruke en fersk forsyning hvis katten vanligvis spiser tørrfôr.
 • Server våtfôr i romtemperatur, da det lukter bedre. Varm våtfôret i mikrobølgeovnen i noen sekunder til det kjennes lunkent (ikke varmt).
 • Katter som går utendørs kan fange en uforutsett matbit eller to – kanskje er de rett og slett ikke sultne. Dette skjer oftere i varmt sommervær.

Hva drikker kattunger?

Å passe på at kjæledyret ditt holder seg hydrert er like viktig som å gi det riktig mat – og det er spesielt viktig hvis det får tørrfôr.

Sørg for at kattungen har tilgang til rent vann hele tiden, men unngå å sette maten og vannet på samme sted, og hold god avstand til kattetoalettet.

Vannskålen må være lav nok til at en kattunge kan drikke uten problemer! En keramikkskål er best – noen kattunger liker ikke refleksjonen når de drikker av metallskåler.

Hvis kattungen virker skeptisk til vannet, prøv med en større skål, da noen kattunger ikke liker at værhårene berører sidene av skålen!

Kattunger trenger ikke melk etter at de er avvent morsmelk, så ikke gi den melk i stedet for vann. Kattunger og større katter kan faktisk ha intoleranse for sukkeret i melken, noe som kan forårsake diaré. Selv spesielt formulert ‘kattungemelk’ bør behandles som mat eller godsaker, og ikke drikke – hvis du gir kattungen slik melk bør du være sikker på at den er egnet til kattungers ømfintlige mager.

Når bør du begynne å gi kattungen voksenfôr?

Kattunger kan se ut som om de er voksne etter seks til åtte måneder, men på innsiden er de fortsatt barn! Skjelettet skal fortsatt vokse seg sterkere og kroppen skal bli større.

Fortsett med næringsrikt kattungefôr til den er rundt 12 måneder gammel, før du skifter til voksenfôr. Ta en titt på vår guide om fôring av voksne katter hvis du vil vite mer.

Purinas kattungefôr

Purina produserer mye av den ledende kattematen i Norden, og hvert produkt er et resultat av de siste vitenskapelige fremskrittene i kvalitet, smak og ernæring, utviklet for å gi deg og kjæledyret ditt det aller beste utvalget av oppskrifter og sammensetninger for enhver aldersgruppe og livsstil.