Your Pet, Our Passion.
Liten kattunge blir strøket.

Kattens alder i menneskeår

4 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Det sies at 1 menneskeår = 7 «katteår», men en 1 år gammel katt er mye mer moden enn en 7-åring.

Man hører ofte at ett menneskeår tilsvarer syv «katteår». Men faktisk er en 1 år gammel katt mye mer moden enn et 7 år gammelt barn.

Hvor gammel er katten min i menneskeår?

Selv om det ikke finnes noen pålitelig vitenskapelig måte å beregne forholdet mellom menneskers og katters alder, er det allment kjent at de to første årene av en katts liv tilsvarer de første 25 årene i et menneskets liv når det kommer til utvikling. Etter de to første årene vil hvert nye år tilsvare ca. 4 «katteår». Det betyr at hvis katten din er 6 år gammel, vil kattens alder i menneskeår tilsvare omtrent 41 år.

Kalkulator for kattealder

Ikke vær bekymret, vi har regnet det ut for deg! Se kalkulatoren nederst på siden og finn kattens alder i menneskeår.

Hva er gjennomsnittlig levealder for katten min?

Svaret er at det avhenger, men innekatter lever vanligvis lengre enn utekatter. I gjennomsnitt lever innekatter i 16 til 18 år, og noen blir til og med 20 år.

Forventet levealder for katter varierer også avhengig av rase, da noen katteraser lever lengre enn andre. For eksempel sies det at siamesiske katter og manx-raser lever lengst, så de kan oppnå en høy alder i menneskeår. Ifølge noen kilder ble verdens eldste katt 34 år gammel. Det tilsvarer 153 katteår!

Katters forventede levealder har økt drastisk de siste tiårene. Selv om det aldri er nok, tilbringer vi mer og mer tid sammen med kattevennene våre, og det er fantastisk.

Hvordan vet jeg kattens alder?

For å finne ut hvor gammel katten din er, er det best å ta den med til en veterinær. Det finnes imidlertid tydelige tegn på kattens alder og helse du kan holde øye med.

Tenner

Tennene kan ikke gi den eksakte fødselsdatoen til katten din, men de er fremdeles en god indikator på kattens alder. Generelle fakta:

  • En kattunges første tenner dukker opp mellom 2 og 4 uker.
  • De permanente, hvite tennene kommer når katten er ca. 4 måneder.
  • Gule flekker (tannstein) på noen av tennene kan bety at katten er mellom 1 og 2 år gammel.
  • Tannstein på alle tennene betyr at katten trolig er 3 til 5 år.
  • Manglende tenner er vanligvis et tegn på at katten er en respektabel senior, mellom 10 og 15 år.
  • Husk at noen katter bare har dårlige tenner enn andre, uavhengig av alder.

Øyne

Dersom kattens tenner ikke er den pålitelige indikatoren du hadde håpet på, kan øynene gi deg en ledetråd om kattens alder. En glatt eller grov iris kan være forskjellen mellom en ung katt og en senior.

Muskler og ben

Det er ikke alltid så lett å fastslå kattens alder basert på utseende, men kattens fysikk og aktivitetsnivå kan gi mer informasjon om alder. Høyere aktivitetsnivå gir katten mer definerte muskler, på samme måte som hos mennesker. Lek, hopp og løp er typisk for en ung katt. Hvis du merker at katten mister muskelmasse eller aktivitetsnivået går ned, kan dette være tegn på aldring. Eldre katter kan ha et mer benete utseende, ekstra hud som henger eller utstående skulderblad.

Pels

Kattens pels forandres med alderen. Fin og myk pels er vanligvis reservert unge katter, mens eldre katter ofte har en tykkere og grovere pels med grå flekker.

Fortsett å les vår samling med artikler for flere råd om kattens livsperioder, både om kattunger og eldre katter.

Finn ut hvor gammel katten din er i menneskeår ved hjelp av alderskalkulatoren nedenfor:

Min katt er

under

1

år

år gammel

Velg antall år