Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
 katten blir sjekket av eieren på sengen

Purinas verktøy for å måle katters kroppstilstand

7 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Å holde katten din ved en sunn vekt er viktig for hvordan de har det. Det kan derimot være vanskelig å vite hva denne vekten burde være. Oppdag et enkelt, steg-for-steg verktøy, for å sjekke katten din sin nåværende og ideelle størrelse.

Katter kommer i alle fasonger og størrelser og det kan derfor være vanskelig å finne ut om de er den riktige vekten eller ikke. Til syvende og sist er du akkurat like glad i dem til tross for noen ekstra kilo! Når det kommer til katters helse så er det derimot slik at størrelse betyr noe og den ekstra vekten kan føre til problemer. Så, hva er en sunn kattevekt?

Hva er den gjennomsnittlige vekten for katter?

Den ideelle vekten for katter varierer fra rase til rase. Den gjennomsnittlige vekten ligger på rundt 4.5kg. Det er likevel slik at små raser kan være sunne og veie så lite som 3kg, mens store raser slik som Maine Coon kan være tilfreds ved 8kg.

Det er her verktøy for kattens kroppstilstand kan være nyttige for å sjekke den sunne kattevekten for din katt.


Hvorfor er det viktig for en katt å holde en sunn vekt?

En sunn katt er en glad katt, og er også en viktig faktor for å unngå sykdom og helseproblemer. Hvis katten din er overvektig vil den kanskje ikke leve like lenge som andre katter og den vil også kose seg mindre når den trener og leker.

Noen spesifikke bekymringer som kan utvikle seg på grunn av ekstra vekt inkluderer:

  • Leddgikt, leddskader og leddsmerter.
  • Type 2 diabetes.
  • Hjertesykdommer.
  • Redusert ytelse på trening.
  • Økt risiko under anestesi og ved kirurgiske inngrep.
  • Redusert leverfunksjon på grunn av fettlever.

Hva er verktøy for å måle katters kroppstilstand?

Vi prøver å unngå å fokusere for mye på vekt, fordi det er mer til å ha en sunn katt enn kun vekt alene. 

Skapt av dyrepleie-eksperter er vårt verktøy for å måle kroppstilstand designet for å hjelpe deg å bestemme om katten din er en sunn størrelse. Den gir deg også muligheten til å komme nærmere din katt og finne ut den faktiske størrelsen under all pelsen!

Hvordan bruke vårt verktøy for å sjekke den ideelle kattevekt

Du burde se på katten din fra alle vinkler for å få et helhetsbilde. Dette er viktig for å finne en sunn vekt for en katt. Bruk god tid og vær forsiktig – katten din er kanskje ikke vant til å bli sjekket på denne måten og det tar litt tid for dem å venne seg til det. 

Bruk de 9-trinnene nedenfor for å finne det bilde og den beskrivelsen som nærmest passer til din katt. Vi kan dermed fortelle deg om katten din kan være undervektig, overvektig eller akkurat passe.

Eksempel på kroppstilstand-score for en sunn kattevekt

Husk, vekt alene vil ikke fortelle deg om katten din er riktig størrelse eller ikke. For å finne ut poengsummen for din katts kroppstilstand må du ta litt tak! 

Er du ikke sikker på om du bedømmer det riktig? Den sunne vekten for katter er slankere enn du kanskje tror. Dette er hovedsakelig fordi katteeiere har en tendens til å undervurdere vekten til kattene sine. Hver individuelle katt vil fortsatt trenge forskjellig type mat, størrelse på måltider og varierte nivåer av trening. Avhengig av kroppsform, størrelse og rase er det faktisk mulig for to katter å veie akkurat det samme og kun en av dem være overvektig. 

Ta en titt på disse eksemplene av katter som har blitt målt med verktøyet. Det er mye variasjon her – det handler ikke bare om vekt, men om størrelse og fasong også.

Purina verktøy for å måle kroppstilstand

Hva skal du gjøre hvis katten din er over den ideelle kattevekten?

Overvektige katter kan bli oppfordret til å gå ned i vekt ved å gi dem et balansert kosthold og holde dem aktive gjennom lek. I noen tilfeller så kan det å redusere godbiter som de får utenom hovedmåltider, være nok til å få dem tilbake til en gjennomsnittlig vekt. 

Pass på å spør om råd fra veterinæren din før du gjør noen drastiske valg i katten din sitt kosthold. Veterinæren vil også kunne anbefale en vektplan som kan holde katten din ved en sunn vekt.

Hva skal du gjøre hvis katten din er under den ideelle kattevekten?

Hvis verktøyet for å måle kroppstilstand viste at katten din er undervektig, så er det lurt å diskutere med en veterinær hvordan du kan legge til ekstra kalorier til kostholdet deres på en sunn og hensiktsmessig måte. Selv om det er fristende å gå for godbitene for å hjelpe katten å legge på seg noen ekstra kilo, så må du passe på at de samtidig får i seg en riktig balanse av næringsstoffer. 

Selv om katten din er på den slankere siden, ikke bli fristet til å kutte ned tiden for lek. Trening er viktig for katter som er under gjennomsnittsvekten også. Lek kan hjelpe de å bygge muskler og kan også bidra til økt appetitt. 

I dette tilfellet er det viktig å høre med veterinæren din om sunne måter å hjelpe katten din å gå opp i vekt, men også for å finne ut om det er noe underliggende forhold som stopper katten din fra å nå den vekten.