Airedaleterrier

Airedale Terrier
Dette er terriernes konge – den største av terrierne, med voksne hannhunder i høyde fra 58 til 61 cm til toppen av skulderen, og tispene 56 til 59 cm, med en vekt på ca. 25–28 kg for hannhunder og 21–23 kg for tisper, avhengig av hundens bygning. Denne rasen er nokså tettbygget og har en muskuløs kropp dekket av en hard, stri pels som er svart/grå (på salen) og brun.
 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Ingen preferanse
 • Stor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Airedaleterrier er en etterkommer av den nå utdødde black and tan terrier. Den ble utviklet på 1800-tallet i dalstrøkene Aire, Wharfe og Calder i Yorkshire av oterjegere som ville ha en terrier til arbeid med oter og skadedyr, med en tilleggsrolle som vakthund. Store arbeidsstammer av terrier ble krysset med oterhund for å produsere en hund som var stor nok til å håndtere voksne grevlinger og oter. Senere krysninger med irsk terrier og muligens walisisk terrier førte så til rasens nåværende størrelse og type.

Personlighet

Som de fleste terrierhunderaser er airedale-hunder trygge, modige og utadvendte. Dette er en vennlig, energisk rase som lærer raskt og tar fort til seg trening – det være seg hundesport som agility eller morsom lydighetstrening hjemme eller i gruppe.

Helse

Airedale-hunden er en generelt hardfør rase. Som mange andre raser kan den lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Airedale-rasen er en aktiv hund som trenger en moderat mengde mosjon, inkludert lek og trening, for å unngå kjedsomhet og for å holde hunden sunn og i form.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Airedaleterrier har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den vannavstøtende, doble pelsen på airedale-hunden består av en hard, stri overpels og en kortere, mykere underpels. Den krever daglig børsting samt fjerning når pelsen begynner å falle av (to ganger i året).

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.