Spaniel (Amerikansk cocker)

American Cocker Spaniel
Amerikansk cocker spaniel har sitt eget distinkte utseende fra sin engelske cocker-fetter, med et rundt hode og rikelig med praktfull pels. Den veier ca. 11 kg som fullvoksen. Hannhunder måler 37–39 cm i høyde og tispene 34–37 cm. Pelsen kommer i en rekke farger og kombinasjoner, med spesifikke merker. Se rasestandarden for flere detaljer.
 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • I mer enn to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Den første cocker spaniel-hunden i Amerika sies å ha kommet over med pilegrimene på Mayflower i 1620. Nybyggere i de etterfølgende århundrer tok med seg enda flere som hjelp til å utforske og utnytte landets villmark. Amerikanske cockere ble utviklet fra den engelske cocker-rasen på 1800-tallet, for henting av vaktel og småsnipe. De har fortsatt noen av jaktinstinktene intakt, men de fleste finner man i dag i showringen eller som følgesvenner.

Personlighet

Munter er et ord som ofte brukes til å beskrive denne rasen. Den skal være rolig, trygg og glad. Tidlig, grundig sosialisering anbefales for å sikre at den ikke vokser opp til å bli redd for fremmede eller ukjente situasjoner. Den er kanskje ikke så stor som mange jakthunder, men denne intelligente hunden liker å være aktiv og å leke og tilbringe tid med familien. Den misliker som regel å være alene i lange perioder av gangen.

Helse

Et av de vanligste problemene med amerikansk cocker spaniel er tilbakevendende øreinfeksjoner på grunn av de store ørelappene. Som mange andre raser kan de lide av kneskåler som kommer ut av ledd, ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Amerikansk cocker spaniel trenger ideelt rundt to timer mosjon om dagen for å holde kropp og sinn i form. Den liker hentelek og tar gjerne en svømmetur i trygt vann. Sjekk pelsen og ørene når dere kommer hjem fra tur, for å fjerne gressfrø, kvister eller annet rusk som kan ha festet seg.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Amerikansk cocker spaniel har en praktfull pels – som krever mye stell. Den er kort over hodet og har middels lengde på kroppen, men er lengre på ørene, brystet, magen og bena. Pelsen skal være silkeaktig, flat eller noe bølgete. Daglig stell er nødvendig, i kombinasjon med regelmessig trimning. Sjekk øre, øyne, leppefolder og føtter daglig.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.