Australian cattledog

Australian Cattle Dog

Denne kompakte, mellomstore, muskuløse hunden har som fullvoksen en høyde på 46–51 cm (hanner) og 43–48 cm (hunder) og veier 17 til 23 kg. Pelsen kommer i blått; blå og brun; blå, svart og brun; blåflekket; rød; rød og brun; eller rødflekket. Se rasestandarden for flere detaljer.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Mye mosjon
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Collier fulgte med engelske kvegoppdrettere til Australia på 1800-tallet, men man trengte en tøffere hund for de vanskelige forholdene og krevende kveget, slik at forskjellige hunder med spesifikke egenskaper ble krysset over 60 år, heriblant dingo, ulike collier og fårehunder, kelpie, dalmatiner og bull terrier. Til slutt, ved slutten av 1800-tallet, hadde man produsert en hund som kunne håndtere kveg (ved å småbite dem i hælen), samarbeide med mennesker, ta initiativ og tåle alle værelementene – ekstremt regn, kulde eller varme.

Personlighet

Australian cattle dog er naturlig forsiktig overfor fremmede og har sterke vaktinstinkter, så tidlig og omhyggelig sosialisering er spesielt viktig. Tidlig arbeid med biting er også tilrådelig, da enkelte kan småbite når de blir for ivrige. Selv om denne rasen er lojal mot familien, kan den være vanskelig å håndtere og er ikke ideell for førstegangseiere, men krever mer erfarne eiere.

Helse

Australian cattle dog er generelt en ekstremt hardfør rase med få helseproblemer. Som mange andre raser kan den fra tid til annen lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor anbefalt.

Mosjon

Australian cattle dog trenger omtrent to timers trening per dag, inkludert mental stimulering, selv om den har stor utholdenhet og gjerne får mer. Vær oppmerksom på at denne rasen er svært smidig og kan hoppe relativt høyt – slik at den kan stjele mat fra kjøkkenbenken eller hoppe over utilstrekkelige hagegjerder. Ikke la hunden kjede seg; da vil den fort finne sin egen underholdning!

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den glatte, doble pelsen krever lite stell, men må børstes gjennom en gang i uken. Overpelsen er hard og rett; underpelsen kort og tett. Rasens hår er rundt 2,5 til 4 cm langt, kort på hodet og lengre på magen og bak bena.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.