Basenji

Basenji

Denne lille til mellomstore hunden har en karakteristisk tett krøllet hale og rynket panne. Den glatte, korte, skinnende pelsen på basenji kommer i rød og hvit; svart og hvit; svart, brun og hvit; brungul; brungul og hvit; og trefarget. Se rasestandarden for flere detaljer. Den ideelle høyden for voksne hannhunder er 43 cm ved manken (fra fot til høyeste punkt på skulderen) og 40 cm for tispene. Som fullvoksen er den ideelle vekten 11 kg for hannhunder og 9,5 kg for tisper.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Moderat mosjon
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Basenji-rasen ble trolig avlet frem for å være følgesvenner for faraoene, og det er portretter av basenji-hunder i de egyptiske pyramidene. Med tiden flyttet rasen ned til Sentral-Afrika, der den ble brukt til å drepe de langtannede rottene i Kongo-regionen. Disse store, fryktinngytende rottene var en reell trussel mot folks husdyr, og en god jakthund var avgjørende for overlevelse. Rasen var ikke kjent for den vestlige verden før viktorianernes tid, da de tidlige afrikanske oppdagelsesreisende bemerket denne "hunden som ikke bjeffer".

Personlighet

Disse hundene er unike ved at de ikke bjeffer – men "jodler" når de er oppspilte! Basenji-rasen er våken, selvstendig, intelligent, selvpleiende og nesten luktfri, og er i det hele tatt veldig kattaktig, og har vært observert på vei opp i trær og gjerder! Rasen er kjærlig overfor sine kjære og reservert overfor fremmede. Basenji-hunder har en tendens til å krangle med andre hunder, så tidlig sosialisering er viktig.

Helse

De mest anerkjente nedarvede tilstandene hos basenji-hunder er en type nyresykdom (Fanconi-syndrom) og en form for anemi. Genetiske tester er tilgjengelige for begge disse sykdommene. Som for mange andre raser kan arvelige øyesykdommer også forekomme. Test av øyne og genetisk test av hunder før avl er derfor viktig.

Mosjon

Basenji er avlet opp for å jakte i ujevnt terreng og trenger minst en time trening daglig, men har utholdenhet til mer hvis du kan tilby det. Selv om den ikke er lett å trene opp, kan det være gunstig å få basenji-hunden involvert i noen slags hundesport for å holde sinnet og kroppen sunt. De er mindre oppmerksomme på trafikk enn andre raser, så vær særlig forsiktig hvis dere går i nærheten av en bilvei.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Basenji gjør mesteparten av sitt eget stell på egen hånd. Pelsen er kort, slank og fin, og kan tørkes over en hanske en gang i uken for å fjerne løse hår. Ører og negler kan kontrolleres med jevne mellomrom. Ellers er det lite annet som må gjøres.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.