Belgian Shepherd Dog Groenendael

Belgian Shepherd Dog Groenendael

Groenendael er en mellomstor, langhåret rase som har en firkantaktig form. Selv om de ofte kan forveksles med langhåret schäfer, har de en mer kvadratisk profil, lettere ben og et mer definert hode, med en lett, rask bevegelse. Groenendael-rasen er svart, og voksne hanner skal ha høyde 61–66 cm og voksne tisper 56–61 cm. De veier mellom 27,5 og 28,5 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Det er fire varianter av belgisk fårehund – Groenendael, Tervueren, Malinois og Laekenois – oppkalt etter områdene i Belgia der de stammer fra. Hardtarbeidende fårehunder fra Belgia har vært kjent siden middelalderen. På 1890-tallet oppførte en professor ved den belgiske veterinærhøgskolen standarder for de ulike typene av belgisk fårehund. Det ble bemerket at de alle var like av type, med pelsen som den største forskjellen. Professoren delte dem deretter inn i varianter og ga råd om å avle dem som separate raser. Groenendael-hunden ble utviklet fra en krysning av svart tispe av den belgiske fårehunden med en annen svart fårehund. Det resulterende kullet ble forløperen til Groenendael-varianten.

Personlighet

Groenendael er en hengiven, lojal følgesvenn som ønsker å være med på det som skjer. Deres naturlige vakthundinstinkter vil vekkes hvis og når de føler det er nødvendig. De vil beskytte hjemmet og familien, så det er ikke tilrådelig å oppmuntre denne rasens vaktinstinkter når hunden er ung, da den kan begynne å vokte deg også i "normale" situasjoner. Tidlig, omhyggelig sosialisering er derfor viktig for denne rasen.

Helse

Som mange andre raser kan alle variantene av belgisk fårehund lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Groenendael trenger minst to timer daglig mosjon og mental stimulering, og de utmerker seg særlig i agility og lydighet. De er veldig aktive hunder og bør ikke vurderes som kjæledyr hvis de skal være alene hele dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Groenendael er en langhåret hund som må stelles flere ganger i uken. Den har en lang, rett og kraftig ytterpels med et ekstremt tett underlag. Hannhundene har lengre pels enn tispene, og "manken" rundt halsen er også mer synlig på hannene.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.