Belgian Shepherd Dog Laekenois

Belgian Shepherd Dog Laekenois

Laekenois er en mellomstor/stor, grovhåret hund som har en firkantaktig form. Den værbestandige pelsen kommer i rødaktig farge med nyanser av svart, hovedsakelig på nesen og halen. Voksne hanner skal ha en høyde på 61–66 cm og tisper 56–61 cm. De veier mellom 27,5 og 28,5 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Belgisk fårehund kommer i fire varianter: Laekenois, Tervueren, Groenendael og Malinois, oppkalt etter områdene i Belgia der de kommer fra. Laekenois er den sjeldneste av de fire variantene. De ble opprinnelig brukt til gjeting og til å vokte klær som hang ute til tørk. Ettersom pelsen var robust og stri, var de ideelle for utendørsarbeid i all slags vær. I dag bruker de av den belgiske hæren og av politiet.

Personlighet

Som kjæledyr er dette en hengiven følgesvenn; den liker ikke å være atskilt fra familien og foretrekker å være med på alle aktiviteter. Denne rasen er hengiven overfor sine kjære og er en naturlig beskytter av hjemmet og familien – et instinkt som oppstår naturlig, og som ikke trenger å bli oppmuntret. Tidlig sosialisering er viktig for alle hunder med vaktinstinkter, inkludert laekenois-hunden, særlig ettersom den kan være vanskelig med andre hunder hvis den mangler positive, tidlige erfaringer.

Helse

Som mange andre raser kan alle variantene av belgisk fårehund lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Laekenois trenger minst to timer daglig mosjon og mental stimulering. Denne rasen lærer raskt og utmerker seg innen agility, lydighet og annen hundesport. De er veldig aktive hunder og bør ikke vurderes som kjæledyr hvis de skal være alene hele dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Laekenois har en robust, stri pels som ikke burde være krøllet. Pelsen er ca. 6 cm lang. Pelsen trenger lite stell, men bør børstes en gang i uken.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.