Bernese Mountain Dog

Bernese Mountain Dog

Berner sennenhund har et aristokratisk utseende og er blant de mest attraktive av de sveitsiske arbeidshundene. Pelsen er myk og silkeaktig med en tykk underpels og er alltid kullsvart med hvit snute og pannestripe, hvitt bryst, hvite poter og hvit haletupp. En rik kastanjebrun eller lysebrun farge skiller det svarte og hvite på bena og kinnene. Dette er sterke, robuste hunder, og voksne tisper har en høyde på mellom 58 og 66 cm og hanner på 64 til 70 cm. Begge kjønnene veier mellom 40 og 44 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Kjempestor hund
 • Mye sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Berner sennenhund kan spores 2000 år tilbake, da romerne invaderte Sveits, på den tiden kjent som Helvetia, med sine gjeter- og vakthunder. De romerske mastiff-hundene var trolig krysset med gjeterhunder som kunne tåle det tøffe været i alpene og også legge en demper på temperamentet deres. Berner sennenhund ble da brukt som trekkdyr for transport av tekstilvarer og meieriprodukter fra landsby til landsby.

Personlighet

Berner sennenhund er godmodige hunder som elsker å ta del i alle aspekter av familielivet. Der er fantastiske følgesvenner. De er kjærlige, tålmodige og spesielt gode med barn, og beskytter dem om nødvendig. De trenger å være med mennesker og få masse kjærlighet. De vil bjeffe for å varsle om besøkende, men slår seg snart til ro igjen. Gitt at de har blitt for introdusert katter og andre husdyr når de er unge, vil de alltid akseptere dem.

Helse

Det mest alvorlige helseproblemet for berner sennenhund er visse typer spesielt aggressive kreftformer som de er spesielt utsatt for, og derfor kan de ofte ha en kort levetid. Som mange andre større hunderaser kan den lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Som valper bør treningen begrenses slik at ben og ledd kan danne seg på riktig måte. Når de er ett år gammel, kan de få lov til å gå fritt for løpetrening. Som voksne trenger berner sennenhund omtrent en time daglig mosjon.

Ernæring

Kjempehunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Sennenhunden har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Daglig pelsstell er anbefalt for å holde berner sennenhund fri for floker og redusere mengden røyting. Håret mellom potene skal trimmes regelmessig.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.