Borzoi

Borzoi

Disse lange, elegante myndene bærer sine lange, smale hoder med stolthet. Borzoi har en silkeaktig pels av middels lengde med tung fjæring (lengre hår) på bena, under på magen og halen. Pelsen kommer i hvit, gull, rød, grå, svart roan og lappet. Voksne tisper har en høyde på minst 68 cm og veier rundt 34 kg. Voksne hanner har en høyde på minst 74 cm og veier ca. 41 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Borzoi har blitt brukt til å jakte ulver i Russland siden 1700-tallet. En russisk hertug importerte flere mynder fra Arabia, men disse kunne ikke overleve de kalde russiske vintrene. På andre forsøk krysset han jakthundene med lokale pelskledde raser, muligens tartar-jakthunder eller langbente fårehunder. På grunn av det milde temperamentet og eksotiske fremtoning var borzoi-rasen ideelle gaver fra tsarene til Europas kongelige. Etter den russiske revolusjonen i 1917 var borzoi forbundet med overklassen og mange kenneler ble ødelagt; rasen overlevde bare takket være de tidligere gavene til den vestlige verden.

Personlighet

Til tross for deres størrelse er disse godmodige hundene snille og rolige i huset. De kan være nokså avvisende og reservert overfor fremmede. De vil tolerere andre hunder som har samme lynne som dem selv, men de må bli introdusert for katter og andre husdyr i en tidlig alder, da de alltid vil reagere på synet av et dyr som løper.

Helse

Borzoi-rasen er generelt sunn og robust. Som for mange andre raser kan enkelte arvelige øyetilstander oppstå, og avlshunder må få øynene testet. Hypotyreodisme (svekket skjoldbruskkjertel) kan være en arvelig tilstand i denne rasen.

Mosjon

Selv om borzoi-hunder er relativt stille i huset, trenger de minst en time daglig mosjon, helst mer, og store, åpne rom til å løpe og gå i. Husk at dette er jakthunder, så de vil instinktivt løpe etter et bytte de får øye på. Så pass godt på!

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Borzoi har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den silkeaktige, bølgete borzoi-pelsen trenger regelmessig stell (to eller tre ganger i uken), og håret mellom potene må trimmes ofte. I hårfellingsperiodene vil den miste store mengder hår.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.