Bouvier des flandres

Bouvier des Flandres

Bouvier des flandres er røff, sterk og kompakt og har et kraftig og robust utseende. De har en fyldig, robust pels som ser noe ustelt ut, samt skjegg, bart og buskete øyenbryn. Bouvier-hunder kommer i farger fra lysebrun til svart, og brungul. Voksne tisper har en høyde på rundt 59–65 cm og veier mellom 27 og 35 kg. Voksne hanner har en høyde på rundt 62–68 cm og veier mellom 35 og 40 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Rasens eksakte opprinnelse er ukjent, men fra 1600-tallet ble alle hunder som jobbet med kveg, kalt "bouvier" (kveggjeter), og hver region i området hadde sin egen type med sitt eget navn. Disse hundene var verdsatt som gjeterhunder og vakthunder. I løpet av første verdenskrig forsvant bouvier-rasen nesten for godt, og mange av de sjeldnere typene gikk helt tapt. De to eneste som overlevde, var bouvier des flandres og bouvier des ardennes. Både Frankrike og Belgia gjør krav på flandres-hundens opprinnelse. En belgisk militærveterinær, kaptein Darby, kan få æren for å ha sikret rasens kontinuitet gjennom krigsårene.

Personlighet

Til tross for sitt avskrekkende utseende har bouvier des flandres et stabilt temperament og elskverdige trekk, noe som gjør dem ideelle familiekjæledyr. Rasen er beskyttende over sine familier og hjem, og er noe reservert overfor fremmede, men aldri aggressive. Rasen er rolig og følsom innendørs, de er kjærlige med familien sin og vil godta andre hunder og husdyr hvis de sosialiseres og introduseres på riktig måte i ung alder.

Helse

Bouvier des flandres er relativt hardføre hunder, men som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Rasen er spesielt utsatt for laryngeal lammelse, noe som kan resultere i støyende pust og pusteproblemer.

Mosjon

Som valper vil bouvier des flandres få nok mosjon bare ved å løpe rundt i hagen. Når de er voksne, er de veldig tilpasningsdyktige til familiesituasjonen, men bør få minst en time daglig mosjon.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Bouvier-hunden har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Denne rasen har en fyldig, grov ytterpels som skal holdes rundt 6 cm lang. Underpelsen er tettsittende og tett. Bouvier bør stelles minst tre ganger i uken med særlig fokus på skjegg og bart, for å sikre at de holdes fri for matrester. Det er viktig å sørge for at underpelsen holdes fri for floker med tanke på hundens komfort. Ytterpelsen bør strippes minst to ganger i året i røyteperioder.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.