Bedlingtonterrier

Bedlington Terrier

Denne lille/mellomstore langbente terrieren er lett å dra kjensel på. Den har et smalt hode og en lammelignende pels, som kommer i blått, leverfarge eller sandfarge, med eller uten brune flekker. Voksne hunder har en høyde på 38–43 cm og veier mellom 8 og 10 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Gruvearbeidere i Rothbury-området i Northumberland utviklet opprinnelig denne rasen på 1700-tallet fra en krysning av lokale terriere med whippet-hunder. Den ble ikke fremvist før i 1869, men utviklet i mellomtiden et rykte som en dyktig skadedyrsbekjemper, som jaktkompanjong og en ekte slåsskjempe. Den var også kjent som "Rothburyterrier" og "sigøynerhund" (på grunn av rollen som medhjelper for sigøynere på jakt).

Personlighet

Bedlingtonterrier må trenes for å kunne gå sammen med katter og andre kjæledyr. Den vil varsle og være truende overfor fremmede hvis man er uvelkommen, men så snart man er akseptert inn i huset av eieren, får man en vennlig mottakelse. Bedlingtonterriere er gode vakthunder, da de kan være nokså modige når de blir oppspilt. Generelt vil de være nokså rolige hvis de får regelmessig mental og fysisk stimulering.

Helse

Bedlingtonterrier kan lide av en arvelig leversykdom ("kobberlagringssykdom"). En DNA-test er tilgjengelig for dette, og alle avlshunder bør derfor testes. Som med mange andre raser kan de også lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting av avlshunder.

Mosjon

Bedlingtonterrier trenger minst en time daglig mosjon. De utmerker seg i leker som involverer løping, hopping og henting – herunder agility. De må holdes mentalt stimulert slik at ikke atferdsproblemer utvikler seg.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Pelsstellet på bedlingtonterrier kan være litt krevende. Pelsen bør børstes i omtrent fem minutter hver dag, og den bør dras gjennom med kam minst en gang i uken. Pelsen vil måtte trimmes rundt hver annen måned. Dette kan gjøres av en profesjonell hundefrisør, da klippen er noe uvanlig. Det andre alternativet er å lære å trimme selv fra en oppdretter. Til utstillinger kreves det at det ikke er mer enn 2,5 cm pels noe sted på kroppen, så slikt pelsstell vil være enda mer tidkrevende.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.