Briard

Briard

Briard-hunder er store (men ikke tungvektige), vakre hunder med karakteristisk lang pels. De vanligste fargene er svart og lysebrun, selv om skifergrå også ses. De er muskuløse, robuste og velproporsjonert. Den muskuløse nakken bærer hodet med stolthet. Til tross for alt håret de har rundt øynene, har de et veldig godt syn! Voksne tisper har en høyde på 58–65 cm og veier ca. 34 kg; voksne hanner måler 61–69 cm og veier ca. 38,5 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Briard-hundens eksakte opprinnelse er ukjent, men det antas at den ble etablert i Europa i middelalderen, og at den stammer fra orientalske fårehunder krysset med lokale vaktraser. I Frankrike skapte denne kombinasjonen briard-hunden. En versjon av en gammel legende sier at Aubry av Montdidier ble drept med hunden sin som eneste vitne. Hunden fulgte etter morderen konstant, og kongen ble gjort oppmerksom på situasjonen og beordret en duell mellom morderen og hunden (en vanlig forekomst i middelalderen). Hunden vant! Briard-hundens fysiske og arbeidsmessige egenskaper kan tyde på at den stammer fra Aubrys hund. Rasen tok navnet fra den franske regionen Brie.

Personlighet

Briard-hunder er naturlig beskyttende, tøffe, våkne og modige, og kan være problematisk overfor andre hunder hvis de ikke håndteres riktig. De vil godta andre husdyr hvis de introduseres på en god måte. De er lykkeligst i hjemmet som en del av familien og vil betrakte fremmede med mistenksomhet. De er livlige hunder som elsker å leke, men leken kan bli tøff, så man må passe på dersom det er yngre barn i husholdningen.

Helse

Generelt er briard en sunn rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Kravene til mosjon er høye, for å tilfredsstille dennes rasens energinivå. De elsker å svømme og løpe, og bør få minst to timer fysisk trening hver dag, i tillegg til trening som stimulerer både kropp og sinn.

Ernæring

Store hunderaser som briard har større appetitt enn små og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, sammenlignet med mindre raser. Briard har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Kravene til pelsstell er betydelige, selv om det ikke er nødvendig å bruke profesjonelle hundefrisører. Massevis av børsting og kjemming av den grove, doble pelsen er nødvendig for å begrense røyting, forhindre knuter og holde pelsen ren og uten floker. Lagvis børsting (teknikk for børsting oppover lag for lag) ned til huden anbefales. Innsiden av ørene må holdes rene, og eventuelt overflødig hår må fjernes. På samme måte må overskytende hår mellom potene trimmes regelmessig.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.