Ceskyterrier

Cesky Terrier

Ceskyterrier er en liten/mellomstor, kortbenet hund med en høyde på 25–32 cm og vekt 6–10 kg som fullvoksen. Den ideelle høyden for voksne hanner er 29 cm og for tisper 27cm. Den lange pelsen kommer i grå-blå eller lysebrun.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Denne tsjekkiske nasjonalhunden er en relativt ny rase og ble fremavlet av oppdretter og genetiker Frantisek Horak i 1949. Horak var ivrig jeger og bestemte seg for å krysse skotsk terrier med en sealyhamterrier, for å produsere en mindre hund som kunne fungere i gruppe og også gå ned i huler lettere enn scottie og sealyham kunne. Ceskyterrier-rasen ble brukt til å jakte alt fra rev, kanin og vilt til villsvin!

Personlighet

Ceskyterrier er en terrier med et fint lynne når det gjelder mennesker. Den kan være reservert med personer den ikke kjenner, men er vennlig med personer den er vant til. Rasens arbeidsinstinkter er fortsatt intakt; dette er en tøff og smidig hund med masse energi og utholdenhet. Den kan være sta, men med riktig motivasjon utmerker den seg med sin allsidighet og kan konkurrere i hundesport som lydighet og agility.

Helse

Ceskyterrier er generelt en veldig sunn hund. I likhet med mange andre mindre raser kan den imidlertid lide av knær som midlertidig faller ut av ledd.

Mosjon

Ceskyterrier trenger omtrent en time mosjon per dag. Rasens jaktinstinkt kan vise seg på turer uten bånd, så du må sørge for å ha en pålitelig tilbakekalling før den kan slippes løs i offentlige områder.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den mellomlange, noe bølgete pelsen trenger en del stell, men ikke like mye som de fleste terrierraser, som strippes for hånd. Cesky-rasen må klippes hver 6. til 8. uke og børstes minst en gang i uken, med særlig fokus på det lange håret på ansikt, ben og mage.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.