Clumber Spaniel

Clumber Spaniel

Clumber spaniel er en stor, sterk hund, som er tyngre og større enn de andre spaniel-hundene. Som fullvoksen har den en høyde på rundt 45–50 cm. Voksne hanner veier 29,5–34 kg og tisper 25–29,5 kg. Den rike, silkeaktige pelsen kommer i hvitt med sitron eller oransje merker, og snuten er fregnet.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Mye sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Man har lenge antatt at clumber spaniel er en fransk rase, brakt til Storbritannia for over to hundre siden av Hertugen av Noailles, som ville holde hundene sine trygge under revolusjonen, og som derfor ga sine dyrebare spaniel-hunder til Hertugen av Newcastle ved Clumber Park i Nottinghamshire. Det finnes få bevis som fullt ut understøtter denne teorien, og det antas i dag at clumber spaniel på lang vei er en britisk kreasjon, utviklet fra ulike jaktspanieler og andre raser.

Personlighet

Clumber spaniel-rasen er noe mer reservert enn andre spaniel-hunder og er snille og gode familiehunder – men vær forberedt på at den sikler! Den kan være sta, men elsker vanligvis å gjøre eierne tilfredse, så dette er en hund som lærer fort hvis den får riktig motivasjon.

Helse

Som mange andre raser kan clumber spaniel lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne rasen er kjent for sin utmerkede nese – en nese den gjerne vil la lede vei ute på tur! Av denne grunn er en pålitelig tilbakekalling avgjørende for trening uten bånd. Clumber spaniel er tregere enn de andre spanielrasene og vil være fornøyd med omtrent en time mosjon om dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Den fyldige pelsen er silkeaktig og rett, og den har lengre hår (fjæring) på bena og brystet, som vil floke seg hvis det går lenge uten stell. Føttene skal trimmes for å hindre at hår floker seg, og ørene må sjekkes jevnlig.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.