Retriever (Curly Coated)

Curly-Coated Retriever

Curly coated retriever er en stor, sterk og elegant rase, som har en særegen leverfarget eller svart pels med tykke, tette krøller på selve kroppen og glatt hår på resten av hunden. Voksne hanner har en høyde på 69 cm, tisper på 64 cm, og de veier 36–45 kg som fullvoksne.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • I mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Curly coated retriever-rasens eksakte historikk er uklar, og mange raser har blitt brukt i rasens utvikling som jakthund, blant annet forskjellige retrievere, tweed water spaniel og irsk vannspaniel. Puddel ble også brukt til å forbedre pelsens krøller. Rasen ble først vist frem i 1860 og utmerket seg som skytterhund, men dens popularitet som kjæledyr og arbeidshund avtok til fordel for labrador retriever.

Personlighet

Curly coated retriever er en robust, selvsikker og dristig hund, den kan være nokså selvstendig og kan virke distansert fra personer den ikke kjenner. Med sine kjære er den imidlertid veldig kjærlig og en rolig, lojal følgesvenn. Dette er i stor grad en "utendørshund" som elsker å utforske omgivelsene og hente ting – inn og ut av vannet.

Helse

Som mange raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Curly coated retriever er en aktiv hund som trenger minst to timers mosjon per dag. Den elsker å hente ting – enten det er på land eller i vann – og her kommer den vannavstøtende pelsen til god nytte. Dette er en hund som liker å arbeide, så sørg for å ha leker som hunden kan løpe å hente, for å gjøre gåturen mer interessant.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Curly coated retriever har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Når den tykke, krøllete pelsen faller av, må hunden kjemmes for å fjerne dødt hår. Ellers bør børsting og kjemming unngås, siden det kan gjøre pelsen kruset. I stedet kan du dampe pelsen og massere med fingrene. En månedlig lett trimming anbefales også. Spør oppdretteren eller avlsklubben for fullstendig informasjon om hva som kreves.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.