English Setter

English Setter

Denne store og elegante rasen har en symmetrisk og kraftig bygning. De uttrykker styrke, eleganse og utholdenhet. Engelske settere har lang, flat, silkeaktig pels med mye fjæring. Begrepet "belton" (flekket) brukes til å beskrive den engelske setterens pelsfarge. Basisfargen er alltid hvit med svart (blå belton) eller med sitron (sitron belton), eller med oransje (oransje belton), eller med leverfarge (lever belton) eller trefarget (en blanding av blå belton med enten leverfarge eller brun belton og brun). Voksne hanner har en høyde på 65–69 cm og veier ca. 28,5 kg; voksne tisper måler 61–65 cm og veier ca. 27 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Den engelske setterens opprinnelse går tilbake til 1400-tallet, da den var kjent som en effektiv fuglehund. Det er forskjellige variasjoner når det gjelder rasenes eksakte historikk. Noen mener at rasen er en krysning av ulike spanske landspanieler. En annen teori er at rasen ble skapt ved kryssinger av den gamle vannspanielen, den gamle spanske pointeren og tidlige springer-typer. Den tidligste kjente teksten som nevner setterrasen, er en oversettelse, ("Of Englishe Dogges" av Dr. Johannes Caius") fra latin i 1576, men selv her er det ikke helt på det rene om skriften refererer til dagens settertype. Den første utstillingen som inkluderte engelske settere, fant sted i 1859 i Newcastle-upon-Tyne i nordøst-England.

Personlighet

Engelske settere er vennlige og godmodige hunder som knytter seg tett til sine familier. Dette er livlige, omgjengelige hunder som vil varsle om besøkende og deretter behandle dem som om de har kjent hverandre hele livet! De er gode med barn og har et høyt toleransnivå – selv om dette ikke må utnyttes. De er trives naturlig med andre hunder og husdyr.

Helse

Som mange raser kan engelsk setter lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Døvhet kan også forekomme som en arvelig lidelse og kan testes fra tidlig alder.

Mosjon

Denne rasen trenger ganske mye mosjon – rundt to timer daglig vil være minimum for en frisk voksen hund. De har en tendens til å vandre av gårde, så sørg for at hagen er godt inngjerdet.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Engelsk setter har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Engelske settere trenger en del pelsstell og trimming for at de skal holde seg på sitt beste. Regelmessig trimning av håret mellom potene og under ørene er et must. Luft må komme inn i ørene for å hindre infeksjoner. Fjæringen vil trenge oppmerksomhet nå og da. Hvis hunden skal brukes på utstilling, kreves betydelig mer tid til stell.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.