Spaniel (Field)

Field Spaniel

Field spaniel har et nobelt utseende og er litt lengre enn den er høy. Den har et mildt uttrykk og en mellomlang/lang, tykk, blank pels med mye fjæring (lengre hår) på brystet, magen og bak på bena. Pelsen kommer i svart, leverfarge eller roan, med eller uten brune merker. Rasen er mellomstor med en høyde på rundt 46 cm som fullvoksen og vekt ca. 18–25 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • I mer enn to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Field spaniel-rasen går ca. 150 år tilbake, da den ble utviklet fra en krysning mellom cocker spaniel og den større sussex spaniel. Det spekuleres i om field spaniel ble ytterligere raffinert ved å legge til andre regionale spaniel-hunder, som irsk vannspaniel og kanskje til og med basset hound. De har aldri hatt samme store fanskare – som utstillings- og arbeidshund – som cocker eller springer, og har overlevd flere fall i popularitet i løpet av sin historie. Faktisk er de i dag ansett som en sjelden, sårbar rase i Storbritannia.

Personlighet

Field spaniel er en aktiv hund som er ideell for livet på landet. I hjemmet er den roligere med et mer avslappet temperament enn enkelte av de andre spanielrasene, og den har et hengivent, sosialt vesen.

Helse

Field spaniel er en generelt hardfør rase. Som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne friluftselskende, aktive hunden trenger minst to timer daglig mosjon. Dette er en allsidig hund som vil like de fleste aktiviteter, forutsatt at den er sammen med familien og aktiveres mentalt og fysisk.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den mellomlange/lange pelsen føles silkeaktig, men er også veldig praktisk, da den er tett og vannavstøtende, opprinnelig for å beskytte hunden mot elementene og miljøet ute i felten under arbeid. Pelsen bør stelles flere ganger i uken, med særlig fokus på områdene med lengre hår, som har en tendens til å floke seg. Sjekk hunden etter gåturer, og fjern eventuell rusk fra pelsen.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.