Hamiltonstøver

Hamiltonstovare

Hamiltonstøver er en smart, sterk, mellomstor/stor hund som er lengre enn den er høy. Den har en kort, tettsittende trefarget pels (svart, brun og hvit). Voksne hannhunder er ca. 53–61 cm høye, tisper 49–57 cm. De veier mellom 23 og 27 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Hamiltonstøver er en av de mest populære hundeslagene i hjemlandet Sverige. Den ble utviklet på slutten av 1800-tallet av en av grunnleggerne av den svenske kennelklubben, grev Adolf Hamilton, som rasen derfor fikk navnet sitt fra. Rasene som er opphavet til denne hunden, er foxhound, harrier og forskjellige tyske hunder (blant annet holsteiner, langbent curland hound og heidebracke). I motsetning til andre jakthunder jobber ikke denne i flokk, bare alene eller i par, der den lokker ut rev og hare for skytterne.

Personlighet

Hamiltonstøver er en godmodig hund som er en kjærlig følgesvenn, forutsatt at den får utløp for sine jaktinstinkter. Dette er en hund som elsker friluft, og som vil følge nesen sin i kilometer etter kilometer, så en pålitelig tilbakekalling er viktig – og det samme er et fluktsikkert gjerde i hagen. De elsker folk og er snille, men kan være litt for voldsomme og livlige for hjem med småbarn.

Helse

Hamiltonstøver er generelt en veldig sunn og robust rase uten spesifikke kjente problemer.

Mosjon

Dette er ikke en hund som vil være fornøyd med en rask tur i nabolaget et par ganger om dagen. Hamiltonstøver er en aktiv, energisk hund som trenger minst to timers daglig mosjon, helst uten bånd i et trygt område der den kan løpe og følge spor alt den orker. Hvis den kjeder seg eller får for lite mosjon, vil den forståelig nok bli destruktiv og grave, tygge og bjeffe for å underholde seg selv.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Hamiltonstøver har dobbel pels med en myk underpels som er spesielt tykk om vinteren, og en værbestandig overpels. Rasen krever lite pelsstell – en ukentlig gjennombørsting skal være nok.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.