Irsk Setter

IrskSetter
Denne store, muskuløse jakthundens fremste særtrekk er den vakre kastanje- til mahogny-fargede pelsen. Det er en silkeaktig, flat pels med fjær på bena, ørene og på halen. Dette er en balansert og elegant rase som skrider frem med hodet høyt hevet. En gjennomsnittlig voksen hund har høyde 65 cm og veier 30,5 kg; voksne tisper er rundt 61 cm og veier 26 kg.
 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Irsk setter er den eldste av setter-hundene og fantes før gordon og engelsk settere. Det antas at rasen er utviklet fra gamle spanielhunder, setterspaniel og en skotsk setter. I 1882 ble klubben for irsk setter grunnlagt i Dublin, som følge av avlsprogrammet til jarlen av Enniskillen, der den karakteristiske helrøde pelsen hadde blitt utviklet. På 1940-tallet ble rasen nesten utryddet som følge av øyesykdommen progressiv retinal atrofi, bedre kjent som PRA. På grunn av utviklingen av en DNA-test for identifikasjon av bærere har rasen blitt gjenopprettet, og forekomsten av PRA har falt dramatisk.

Personlighet

En veloppdrettet, godt sosialisert og godt trent irsk setter har et ekstremt søtt vesen og er en kjærlig familiehund. Tidlig eksponering for katter og nøye tilsyn er viktig hvis de skal dele hjem med en eller flere katter. Dette er ikke en særlig god vakthund, selv om den vil kunngjøre tilstedeværelsen av nye besøkende. Irsk setter forblir nokså leken gjennom livet – og dette er en av dens mer verdsatte egenskaper.

Helse

Som mange raser kan irsk setter lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De kan også være utsatt for gastrointestinale sykdommer.

Mosjon

Irsk setter ble avlet frem til jakt på fugl. Den er veldig aktiv og trenger mye mosjon – minst to timer daglig for en voksen hund. Dette er en jeger som, selv om den blir lett distrahert, vil følge spor i alle retninger hvis den ikke er opplært til å komme tilbake til eieren.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Irske settere har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Irsk setters varemerke er selvfølgelig den praktfulle pelsen. Daglig børsting er nødvendig for å holde fjærene fri for floker. Fra tid til annen må eieren trimme hunden mellom potene og bak ørene for å hindre knuter. En profesjonell hundefrisør kan være nødvendig for mer omfattende trimning en gang i mellom. Til utstillinger trenger den imidlertid en god del omhyggelig stell hvis den skal kunne konkurrere i toppen. En viktig ting som ikke må overses, er grundig og regelmessig rengjøring av ørene. Ørene henger og det er derfor svært lite luftsirkulasjon inn gjennom ørene. Dette kan derfor fort bli en yngleplass for bakterier, noe som gjør øreinfeksjoner vanlige.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.